Hoe moet het verder met het wielerjaar? “Verminder het aantal renners per ploeg in een wedstrijd”
Het wielerjaar werd grondig dooreengeschud door het coronavirus, maar krijgt nu stilaan vorm. In Extra Time Koers lieten Philippe Gilbert, ex-renner en analist Tom Boonen, commentator José De Cauwer en Flanders Classics-CEO Tomas Van Den Spiegel hun licht schijnen over de bijzondere situatie in de wielerwereld.
LEES OOK. Patrick Lefevere over nieuwe wielerkalender: “Belachelijk dat het WK tijdrijden samenvalt met de slotrit van de Tour”
De Tour heeft een nieuwe datum gekregen en gaat nu van start op 29 augustus. De gasten in Extra Time Koers (vanuit hun kot) vonden het niet abnormaal dat de Tour als eerste zeker is van zijn plekje op de kalender. De Cauwer wuift dan ook weg dat de stem van ASO te overheersend zou zijn: “De Tour is echt een belangrijk momentum in de wielerwereld, daar kan je niet omheen. Voor de ploegen en voor de sponsors staat of valt het jaar met die wedstrijd. Ik vind wel dat ze bij de UCI een beetje een marge mochten inbouwen qua datum, je weet nooit hoe het virus evolueert”, plaatst hij wel een kanttekening.
Tegen 29 augustus zal niet iedereen met gelijke wapens aan de start komen. Sommige renners zijn gedoemd tot rollen, terwijl anderen naar hartenlust in de buitenlucht kunnen trainen. Is het wel mogelijk om een loodzware Tour bijvoorbeeld zonder hoogtestage voor te bereiden? “Voor de meeste renners moet dit wel lukken”, zegt Gilbert. “Maar voor de renners die eindwinst ambiëren, twijfel ik toch serieus.”
“Ze hebben 90 jaar lang grote rondes zonder hoogtestages op voorhand gereden. Het heeft vooral te maken met mentale weerbaarheid”, zegt De Cauwer.
“Het WK tijdrijden moet een nieuwe plek krijgen”
De laatste dag van de Tour valt nu samen met het WK tijdrijden. Geen optimale situatie voor de vele klassementsrenners die ook vaak tegen de klok goed uit de voeten kunnen. ”De UCI moet sleutelen aan het schema van het WK. De mixed relay (de gemengde tijdrit met 3 mannen en 3 vrouwen, nvdr.) zou verplaatst moeten worden zodat het WK tijdrijden op woensdag kan georganiseerd worden en niet meer samenvalt met de slotdag van de Tour“, is De Cauwer stellig.
© Extra Time Koers
“11 oktober plausibele datum voor de Ronde van Vlaanderen”
Thomas Van Den Spiegel heeft als CEO van Flanders Classics met de Ronde van Vlaanderen één van de monumenten die ook nog zouden plaatsvinden in zijn portefeuille. Hij overlegt druk met de andere organisatoren om zijn wedstrijden op de kalender te krijgen. “Er is al een stevig framework vandaag. De Tour was het eerste puzzelstukje dat goed moest vallen en nu kan de rest volgen. De andere grote rondes, de Giro en de Vuelta, volgen nu en dan zijn de monumenten aan de beurt.”
“Ik blijf wel realisme prediken: drie grote rondes van drie weken afwerken, daartussen nog een volledig WK, de vijf Monumenten en dan nog eens de rest van de WorldTour organiseren: dat lijkt mij gewoon niet haalbaar. Maar alle organisatoren willen natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden aan hun koersen. Bovendien zijn de teams vragende partij voor zo veel mogelijk wedstrijden om hun renners te laten rijden en de sponsoren in beeld te brengen.”
© Extra Time Koers
Er gaat rond dat de Ronde van Vlaanderen op 11 oktober zou doorgaan. “Er is nooit beter gepraat tussen alle partijen in het wielrennen dan de afgelopen weken. Iedereen ziet de nood in van een coherente kalender. Er moeten gewoon nog heel veel puzzelstukken gelegd worden. 11 oktober is in die optiek een plausibele datum, maar is helemaal nog niet definitief.”
“Verminder renners in aantal”
De Cauwer laat tussendoor nog een ballonnetje op over de samenstelling van de ploegen. “Verminder het aantal renners per ploeg in een wedstrijd en geef zo aan meerdere ploegen de kans om deel te nemen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook procontinentale ploegen nog iets maken van het seizoen: sponsors komen meer in beeld en renners kunnen zich in de kijker rijden.”
Gilbert toont zich alvast gewonnen voor dit idee: “Ik heb al weleens gekoerst met 6 in een team in plaats van de gebruikelijk 7 of 8, tijdens de Londen Classic bijvoorbeeld. Dan wordt het echt tactisch. Met 7 of 8 renners is het makkelijker om een fout recht te zetten, met 6 renners kan dit niet zo eenvoudig. Ik vind het dus geen slecht idee, zo’n tactische manier van koersen.”
Beste van Plus
Lees ook
OPGELIJST. Wereldtopper Evenepoel en... Gilbert die Vingegaard de loef afsteekt: dit zijn de koningen van de korte rittenkoers
Philippe Gilbert gelooft dat Tadej Pogacar de vijf monumenten kan winnen, maar: “Ik twijfel toch over één koers”
Ex-renner Philippe Gilbert heeft een nieuwe job beet, vanaf Omloop het Nieuwsblad is het zover
Ook Philippe Gilbert investeert in Belgisch schakelsysteem en wordt ambassadeur
Video
Hoofdpunten
Björn Soenens heeft longkanker: “Ik maak misschien kans op volledig herstel, maar ik ben uiteraard ook bang”
Wout van Aert ontsnapte aan aanrijding met betonmixer door agressieve chauffeur: “Jammer genoeg gebeurt zoiets bijna dagelijks op de weg”
Inflatie nu toch weer gestegen: “Mogelijk het begin van nieuwe spiraal”
‘Chef’ Brooklyn Beckham stopt kurk in zijn spaghettisaus, topchef kan ogen niet geloven
Radio 2-presentatrice Kim Debrie opnieuw in het ziekenhuis: “Helemaal onderuit gehaald”