Foto van protest in Soedan is World Press Photo 2020

Bron © BELGA

‘Straight Voice’ van fotograaf Yasuyoshi Chiba. Foto: EPA-EFE

De foto ‘Straight Voice’ van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba is uitgeroepen tot beste persfoto van het jaar. De winnaar van de 63ste editie van World Press Photo werd donderdagavond online bekendgemaakt. Door de coronacrisis was de gebruikelijke awardshow en het festival rondom de World Press Photo in Amsterdam in maart al afgeblazen.

De winnende foto toont een jonge Soedanese man, wiens gezicht wordt verlicht door mobiele telefoons, die tijdens een stroomuitval in Khartoem met anderen demonstreert voor een burgerregering in Soedan. De foto is genomen kort nadat dictator Bashir tijdens een militaire coup uit de macht werd gezet. Tijdens de protesten draagt de jongen een gedicht voor. “Het staat symbool voor de vreedzame overwinning.” Yasuyoshi Chiba maakte de foto voor het Franse persbureau AFP.

Foto van protest in Soedan is World Press Photo 2020
Yasuyoshi Chiba. Foto: AFP

‘Kho, de geboorte van een revolutie’ van fotograaf Romain Laurendeau is dan weer verkozen tot World Press Photo Story of the Year. Deze prijs voor ‘verhalen die ertoe doen’ werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. De fotoreeks van Laurendeau gaat over het leven in Algerije, waar de werkloosheid hoog is en de leefomstandigheden vaak armoedig zijn. Vorig jaar gingen duizenden jongeren de straat op uit protest tegen de lang zittende president Bouteflika.

Foto van protest in Soedan is World Press Photo 2020
Een van de beelden in de winnende reeks van Romain Laurendeau. Foto: EPA-EFE

De uitreiking tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam was dan wel geschrapt, de bijbehorende tentoonstelling gaat waarschijnlijk wel door, maar pas later dit jaar. Een datum is nog niet bekend. De expositie begint altijd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reist daarna door. Er komen jaarlijks wereldwijd zo’n 4 miljoen bezoekers op af.