Missie geslaagd: Sofie Lemaire strikt 141 extra vrouwennamen op straat

Na meer dan een jaar campagnevoeren is Sofie Lemaire (36) in haar opzet geslaagd: Vlaanderen telt nu 141 vrouwennamen meer in zijn straatbeeld. Met Meer vrouw op straat wilde Lemaire het onevenwicht tussen vrouwen en mannen in onze straatnamen rechttrekken. Sinds februari 2019 stelde ze zowel op Radio 1, Canvas als online bijzondere vrouwen uit de Belgische geschiedenis voor aan het publiek en klopte ze aan bij stadsbesturen om meer plaatsen naar hen te vernoemen.

Met succes, dus. Zo ligt de Mechelse Dossinkazerne sinds kort op het Irene Spickerplein, naar de Joodse kunstenares die er tijdens de oorlog overleefde dankzij haar schildertalent, en heeft cineaste Chantal Akerman nu een eigen straat in Brussel. Leuven ging nog een stap verder: hoewel de wet zegt dat enkel overledenen hun naam mogen lenen aan plaatsen, is er toch een plein vernoemd naar de – nog steeds springlevende – missiezuster Jeanne Devos.

In de laatste aflevering van Meer vrouw op straat blikt Lemaire vanavond terug op de initiatieven die zij en de actievoerders het voorbije jaar hebben genomen. “Ik blink van trots”, zegt Lemaire. “Dit zijn 141 blijvende herinneringen aan indrukwekkende Belgische vrouwen. En dat dankzij het enthousiasme van het publiek en de gemeentebesturen. Ik hoop dat vrouwen voortaan vaker en gemakkelijker deze eer krijgen.”

Meer vrouw op straat

Canvas, 21.25 uur

Door dvg
AANGERADEN