Vraag ingestort door coronacrisis: vat Amerikaanse olie gaat onder de 0 dollar

© AFP

De prijs voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI is maandag gekelderd, en is kort na 20 uur Belgische tijd zelfs onder het nulpunt beland. Bij het afsluiten van de handel kwam de prijs uit op -37,63 dollar. Ter vergelijking: in 2011 kostte een vat van 159 liter nog 114 dollar. Dinsdag kwam de olieprijs weer (nipt) boven 0.

jvh, adb

Door de maatregelen vanwege het coronavirus en de deels tot stilstand gekomen economie is de vraag naar olie fors afgenomen. Mensen hebben veel minder benzine nodig en ook de vraag naar kerosine voor de vliegtuigen is ingestort.

De marktprijs van een vat Amerikaanse olie is voor het eerst in de geschiedenis negatief geworden. De prijs zakte naar liefst -37,63 dollar. Een negatieve prijs betekent dat olieconcerns handelaars betalen om olie af te nemen, om te voorkomen dat de olieproductie in bepaalde velden stilgelegd moet worden. De Amerikaanse opslagcapaciteit is ondertussen namelijk bijna bereikt.

Ook de prijs van een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, ging maandag omlaag in New York, maar wel beduidend minder hard. Daar ging het om een daling van ongeveer 6 procent tot 26 dollar.

Na de keldering van de olieprijs sloten de Amerikaanse aandelenbeurzen maandag met verliezen gesloten. De Dow-Jonesindex eindigde 2,4 procent lager op 23.650,44 punten. De brede S&P 500 verloor 1,8 procent tot 2823,16 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in tot 8560,73 punten.

Bij het openen van de markt in Azië is de prijs voor een WTI-vat dinsdag weer licht boven nul gegaan, naar 0,56 dollar.

De negatieve prijs van WTI-olie moet overigens enigszins genuanceerd worden, omdat daarvoor gekeken wordt naar de contracten voor levering in mei. Die lopen dinsdag af, waarna de aandacht zal verschuiven naar de contracten voor levering van olie in juni. En die prijzen houden nog iets beter stand, met een daling maandag van “maar” 18 procent tot 20,43 dollar per vat.

Reserve vergroten en prijzen opkrikken

Donald Trump wil gebruikmaken van de historisch lage olieprijs om 75 miljoen olievaten te kopen voor de strategische reserve van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president tijdens zijn dagelijkse coronapersconferentie gezegd. “De prijs van olie staat op een niveau dat voor veel mensen interessant is”, zei Trump. De Amerikaanse oliereserve zou ongeveer 700 miljoen vaten ruwe olie kunnen bevatten.

Het oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog maar weinig effect gehad. De brandstofhandelaars hadden echter op meer gerekend. “Men had een reductie van 20 miljoen vaten per dag moeten afspreken”, zegt Olivier Neyrinck, woordvoerder van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars Brafco.

“Benzineverkoop in ons land met 80 à 85 procent gedaald”

De verkoop van benzine in ons land is in de voorbije maand dan weer met circa 80 à 85 procent gedaald. Voor de pomphouders is de toestand “dramatisch”, aldus Neyrinck van Brafco. Ze zitten nog met een grote voorraad, en die sloegen ze begin maart in toen de prijzen nog een stuk hoger lagen. Door de forse daling van de officiële maximumprijzen sindsdien, houden de pomphouders haast niets over aan wat ze verkopen.

De verkoop van diesel daalde met 25 à 30 procent. Dat de daling bij diesel minder uitgesproken is, heeft te maken met het feit dat vrachtwagens op diesel rijden. De transportsector is nog grotendeels actief gebleven in de coronacrisis.

LEES OOK

Nu in het nieuws