Brandplaag bereikt nu ook ons land: politie moet gsm-masten bewaken

Pelt -

De politie gaat extra patrouilleren in de buurt van gsm-masten, na de brandstichting in het Limburgse Pelt. Onder meer op anarchistische fora wordt al enkele dagen opgeroepen om gebruik te maken van de coronacrisis om glasvezelkabels, pylonen en antennes te beschadigen. En dan is er nog die complottheorie, die stelt dat het 5G-netwerk corona zou verspreiden.

Na Groot-Brittannië, Ierland en Nederland is nu ook in ons land brand gesticht bij een gsm-mast. De politie gaat er blijkbaar van uit dat het niet bij deze ene actie zal blijven, want aan agenten wordt gevraagd extra te patrouilleren in de buurten waar gsm-masten staan.

Die metershoge antennes zijn al langer controversieel: actiegroepen voeren al een paar jaar protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk en tegen de schadelijke straling die dat zou meebrengen. Sinds de coronacrisis zijn er zelfs complottheorieën mee in de strijd gegooid. Zo zou het netwerk het virus helpen verspreiden. “We moeten bezorgd zijn en blijven over de mogelijke gevaren van stralingen. Ook op lange termijn. Of dacht u dat ik u zomaar vroeg om op een vaste lijn te bellen en niet op mijn gsm? Alleen, er is een verschil tussen stralingshygiëne en indianenverhalen. Een virus dat veroorzaakt of verspreid wordt door stralingen, dat heb ik in mijn ruim dertigjarige carrière nog nooit gehoord”, zegt Guy Vandenbosch, professor telecommunicatie aan de KU Leuven. En ook virologen stellen gerust dat virussen “niet kunnen reizen” op radiogolven.

Brandplaag bereikt nu ook ons land: politie moet gsm-masten bewaken
Foto: REUTERS

Brandbare handgel

Toch zijn die verhalen een eigen leven gaan leiden en werden in Nederland alleen al zestien masten in brand gestoken. Het fenomeen lijkt zich uit te breiden naar ons land, al is het motief van de saboteurs nog niet gekend. “Die mast in Pelt was er een voor 2G, 3G en 4G”, zegt Jimmy Smedts van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). In ons land zijn er nog maar enkele 5G-masten. “Onder meer in de Antwerpse haven loopt een proefproject.”

Helemaal onverwacht kwam de brandstichting trouwens niet, zegt het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse monitort en coördineert. Zij wisten dat er op bepaalde fora opgeroepen werd om ook hier aanslagen te plegen. Zo lezen we op een van die blogs dat de hydroalcoholische gels die we vandaag gebruiken om onze handen te ontsmetten, ideaal zijn om brand te stichten.

Brandplaag bereikt nu ook ons land: politie moet gsm-masten bewaken
Foto: BELGAIMAGE
Door Thierry Goeman
AANGERADEN