Aantal executies met 5 procent gedaald in 2019, maar piekt wel in Saudi-Arabië

© AP

In 2019 heeft Amnesty International 657 executies opgetekend. Dat is 5 procent minder dan het jaar voordien, toen de mensenrechtenorganisatie minstens 690 terechtstellingen registreerde. Het cijfer daalt voor het vierde jaar op rij en is het laagste aantal executies van het voorbije decennium, aldus Amnesty International in zijn jaarlijks doodstrafrapport. De Saudische autoriteiten executeerden vorig jaar 184 mensen, het hoogste jaaraantal ooit in dat land.

Twintig landen zijn verantwoordelijk voor alle executies in de wereld. De vijf landen die de meeste doodstraffen uitvoerden, waren China (aantal onbekend, vermoedelijk duizenden), Iran (minstens 251), Saoedi-Arabië (184), Irak (minstens 100) en Egypte (minstens 32).

Amnesty rekent het cijfer voor China niet mee in de totalen van zijn rapport. Het aantal terechtstellingen en doodstraffen is er staatsgeheim, maar er wordt aangenomen dat het er jaarlijks ‘duizenden’ zijn. De minimumcijfers die AI kan verifiëren voor China liggen ver onder de realiteit en worden daarom sinds 2009 niet langer opgenomen in het doodstrafrapport.

Drugs en moord in Saudi-Arabië

Saudi-Arabië, Irak, Zuid-Soedan en Jemen executeerden vorig jaar aanzienlijk meer mensen dan in 2018. Saudi-Arabië stelde 184 mensen (6 vrouwen en 178 mannen) terecht, van wie iets meer dan de helft buitenlanders waren. In 2018 bedroeg het aantal executies nog 149.

De meeste terechtstellingen hadden te maken met drugsmisdrijven en moord. Amnesty documenteerde echter ook een toenemend gebruik van de doodstraf als politiek wapen tegen dissidenten uit de sjiitische moslimminderheid in Saudi-Arabië.

“Druk uitoefenen op laatste beulen”

Eind 2019 hadden 106 landen de doodstraf afgeschaft voor alle misdaden en 142 landen – wereldwijd meer dan twee derde – hebben de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft. In Afghanistan vonden vorig jaar voor het eerst sinds 2010 geen executies plaats. New Hampshire werd de 21ste staat in de Verenigde Staten die komaf maakte met de doodstraf voor alle misdaden.

“Langzaam maar zeker evolueren we naar een doodstrafvrije wereld”, concludeert Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty Vlaanderen. “Er moet internationale druk uitgeoefend worden op de laatst overgebleven beulen in de wereld om aan deze onmenselijke praktijk voorgoed een einde te maken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten