Anna Wintour en Tom Ford halen vier miljoen euro op om ontwerpers te steunen

© ISOPIX

Onder de impuls van Anna Wintour en Tom Ford heeft hun initiatief A Common Thread al bijna vier miljoen euro opgehaald om ontwerpers en kleine modebedrijven te steunen in deze moeilijke tijden. “Ik ben ontroerd door de gulheid van velen”, reageert de Vogue-hoofdredactrice.

flb

Nog geen maand geleden stelden Anna Wintour en haar magazine Vogue en Tom Ford, ontwerper en voorzitter van Council of Fashion Designers of America, hun initiatief A Common Thread voor. Daarmee wilden ze geld inzamelen om jonge ontwerpers en kleine bedrijven deze crisis te helpen doorkomen. Ondertussen werd bekendgemaakt dat ze zo’n vier miljoen euro hebben opgehaald. Zo’n achthonderd bedrijven hebben zich al aangemeld om een beroep te kunnen doen op dat geld en zij zullen telkens aanspraak kunnen maken op maximum 100.000 dollar (92.000 euro).

“We doen niet alsof dit een reddingsplan is”, zegt Anna Wintour, artistiek leider bij uitgeverij Condé Nast en hoofdredacteur van Vogue, in een reactie aan The New York Times. “We zien dit als een beurs die een heel moeilijke tijd zal helpen te overbruggen, een lichtje aan het eind van de tunnel. Het doel is om zo veel mogelijk personen en bedrijven een klein beetje geld te geven.” Ondertussen werd een soort van jury van professionals samengesteld die alle aanvragen zal uitpluizen en zal beslissen wie recht heeft op een deeltje van het geld. Enkel bedrijven met minder dan tien miljoen dollar inkomsten en minder dan dertig werknemers maken een kans.

“In tranen uitgebarsten”

A Common Thread kon onder andere rekenen op stevige donaties van enkele grote namen. Zo gaf Ralph Lauren een miljoen dollar. PHV, het moederbedrijf van Calvin Klein en Tommy Hilfiger, schonk 50.000 dollar weg. Naast hen waren en nog honderden anonieme gulle gevers die bedragen tussen de 5 en 25 dollar stortten. Het ontroert de anders zo koele Wintour. “Die grote vrijgevigheid heeft me echt geraakt. Toen Ralph belde om me te vertellen over zijn bijdrage, barstte ik in tranen uit. En toen waren er nog die honderden kleine donaties, die telkens mijn hart deden breken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten