Rohan Dennis wint virtuele bergrit in Zwitserland, Remco Evenepoel zevende

© Mauro Bourlez

Rohan Dennis won de eerste rit van The Digital Swiss, de virtuele Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen tijdrijden was outstanding op deze bergrit op rollen. Remco Evenepoel werd zevende, net voor ploegmaat Pieter Serry.

Werner Bourlez

Geen Ronde van Zwitserland door de coronacrisis maar de organisatoren zorgden wel voor een virtuele rittenkoers op de rollen. Vijf dagen lang wordt een korte rit gereden, maar er wordt geen eindklassement opgemaakt. Telkens mogen drie renners per team aantreden. Negentien profploegen tekenen present. Enkel Astana, UAE Team Emirates en Cofidis ontbreken van de WorldTour-ploegen.

© Mauro Bourlez

Zes Belgen namen de start voor rit 1 (van Agam naar Leukerbad, 26,6 km met 1.192 hoogtemeters): een trio voor Deceuninck - Quick-Step (Remco Evenepoel, Dries Devenyns en Pieter Serry) en Lotto Soudal (Sander Armée, Viktor Verschaeve en Harm Vanhoucke).

© Mauro Bourlez

Voor de Zwitser Mathias Frank (AG2R-La Mondiale) zat het er snel op: een virtueel probleem waardoor zijn Avatar bleef stilstaan. Het was verrassend de Australiër James Whelan, twee jaar geleden nog winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften, die een fameuze start nam. De renner van EF Education First nam een kloofje met zijn landgenoot Luke Durbridge (Mitchelton-Scott), maar die moest snel afhaken. Na een tijdje geraakte Rohan Dennis op stoom, nog een Australiër. De aanwinst van Team Ineos, die zich vorige week nog liet opmerken door in Gerona te trainen, ondanks het feit dat het daar verboden is, nam na twintig minuten de leiding over. Remco Evenepoel volgde in positie vier als eerste Belg. De wonderboy van Patrick Lefevere trapte wel even op zijn adem en zakte weg naar de zevende plaats.

© Mauro Bourlez

Intussen bouwde Dennis zijn voorsprong verder uit. Hij won finaal met meer dan een minuut voorsprong op Nicolas Roche (Sunweb) en James Whelan. Evenepoel zevende, net voor Pieter Serry.

“Dit voelt goed”, zei Dennis achteraf. “Het leek makkelijk, maar het was zwaar. De laatste tien minuten was echt afzien. Het voelde aan als een tijdrit. Dit betekent wel dat ik goed bezig was op training.”

Donderdag wordt rit twee gereden, een vlakke etappe rond Frauenfeld. Dan zijn onder meer Greg Van Avermaet en Edward Theuns present.

Vrijdag wordt de zogenaamde koninginnenrit betwist met aankomst op de Nufenen Pass, met onderweg 1.512 hoogtemeters. De renners moeten dan 13,3 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten