Ook Bart Swings bezorgd over minder dopingcontroles: “Maar niet alleen tijdens coronacrisis”

Foto: EPA-EFE

Een belronde bij vijftien Belgische topsporters leert dat niemand sinds de lockdown werd gecontroleerd. Regerend vice-olympisch en Europees kampioen snelschaatsen en veelvoudig wereldkampioen skeeleren Bart Swings sluit zich daarbij aan. “Ik ben vooral bezorgd over hoe dat in andere landen dan gaat.”

LEES OOK (N+). Vijftien topsporters aan het woord, maar niemand gecontroleerd: “De dopeurs zullen nu heel snel zijn op training”

Ook Swings is sinds de lockdown nog niet gecontroleerd. “Nu is het voor het schaatsen natuurlijk wel echt het ‘off season’, aangezien wij onze laatste wedstrijd een week voor de lockdown hebben geschaatst.” Maar in vergelijking met andere jaren ziet hij ook zijn skeelerwedstrijden, die Swings benut in het zomerseizoen in functie van het snelschaatsen in de winter, een na een verdwijnen. “En dus ook de normale bijbehorende dopingcontroles tijdens die wedstrijden. Dus ik vermoed dat ik nu minder controles zal krijgen.”

Het is immers een wereldwijde richtlijn van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), dat de strijd tegen doping internationaal coördineert, dat enkel de hoogst nodige dopingcontroles worden uitgevoerd. Daarnaast zet het WADA in op gerichte controles, target-testing, bijvoorbeeld bij een atleet die verdachte waarden laat noteren. Swings: “Als ik erover nadenk, ben ik er wel bezorgd over dat dopingcontroles minder streng zijn, met name hoe dat in andere landen gaat. Maar die bezorgdheid daarover heb ik eigenlijk ook zo zonder de coronacrisis. Daarom wil ik niet te veel nutteloze energie verspillen aan die dingen waar ik toch geen controle over heb.”

LEES OOK (N+). Belgische topatleten maken zich zorgen over antidopingbeleid: “Hopelijk gaan ze bij de cowboys wel nog langs”

Door Hans Jacobs
  • AANGERADEN
    Meest recent