Ann Wauters, hersteld van het coronavirus, is nog niet zeker van Olympische Spelen: “Ik heb rust gevonden dankzij corona”

Ann Wauters (39) heeft niet de gemakkelijkste maand achter de rug. Het uitstel van de Olympische Spelen was een ferme tik, daarbij kwam dan nog eens een besmetting met het coronavirus. Bij Sportwereld Live op onze Facebookpagina blikte ze vanmiddag terug op die bewogen periode en kijkt ze ook vooruit naar de toekomst.

Ann Wauters werd in maart als één van de eerste landgenoten getroffen door het coronavirus. Ze verbleef niet in het ziekenhuis, maar was wel enkele weken flink van de kaart. “Sinds een tweetal weken voel ik mij eindelijk terug oké. Ik heb terug energie en kan het dagelijkse leven oppikken”, vertelt Wauters. “Ik heb weken in mijn bed gelegen. Ik kwam af en toe naar beneden om iets te eten en vervolgens strompelde ik opnieuw de trap op naar mijn bed. Ik kon helemaal niks doen. Ik was enorm draaierig door het zuurstoftekort in mijn bloed. Dat heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt. Maar geleidelijk aan kreeg ik meer energie. Nu kan ik opnieuw een beetje sporten, maar ze hebben mij absoluut afgeraden om al in het rood te gaan. Nooit eerder in mijn leven heeft mijn lichaam zo lang volledig stilgelegen. Ik ben stilaan terug bezig aan de opbouw van mijn conditie. De eerste week dat ik mij terug een beetje beter voelde ben ik opnieuw begonnen met rustig roeien, fietsen en stappen op de loopband. Maar ik werd mij bij de minste inspanning terug draaierig. En ik merkte ook dat ik spiermassa verloren was. Nu begint het stilaan een beetje te beteren. Conditioneel heb ik nog wel wat werk, maar mijn kracht is stilaan weer op niveau. Ik maak nu ook gebruik van deze competitieloze periode om mijn lichaam te laten rusten en blessures die al lang aansleepten te laten genezen. Ik doe ook veel preventieve oefeningen om bijvoorbeeld mijn kwetsbare knieën beter te beschermen.”

“Quarantaine alleen in mijn kamer was te moeilijk”

Gelukkig voor Wauters was ze de enige in het gezin die symptomen had van het coronavirus. Haar vrouw Lot en hun kinderen Vince, Lou en Dree bleven gespaard. “We weten niet of zij het virus al hebben gehad of niet. We hopen van wel, dan zijn we als gezin al immuun. Maar zekerheid hebben we daar niet over. De eerste dagen heb ik geprobeerd om in quarantaine te blijven in een kamer, maar dat vond ik te lastig. Na een paar dagen heb ik dat opgegeven.”

“Ik weet niet of de Olympische Spelen volgend jaar wel zullen doorgaan”

Na de euforie van de olympische kwalificatie in februari, kwam de dubbele domper in maart. Bovenop de besmetting met corona kwam het uitstel van de Olympische Spelen hard aan bij Ann Wauters. “Toen het nieuws kwam was ik enorm ontgoocheld en begreep ik het niet. Maar toen werd ik ziek en had ik ook niet meer de energie om er mij druk in te maken. Ondertussen heb ik wel in de gaten gekregen dat dit de enig juiste beslissing was.”

Ann Wauters, hersteld van het coronavirus, is nog niet zeker van Olympische Spelen: “Ik heb rust gevonden dankzij corona”
Foto: BELGA

Voor Ann Wauters zou Tokio 2020 het eindpunt en de bekroning van haar rijke carrière geweest zijn, nu weet ze niet honderd procent zeker of ze haar sportieve loopbaan wel zal kunnen afsluiten met haar eerste Olympische Spelen. “Door het coronavirus is de toekomst voor iedereen onduidelijk, ook over de Olympische Spelen. Ik durf niet met zekerheid te voorspellen dat de Spelen volgend jaar wel zullen doorgaan. En er is niemand die dat kan. Maar eerlijk, door die besmetting met het coronavirus heb ik mijn leven even op pauze gezet. En ik heb rust gevonden. Het klinkt misschien raar, maar ik wil nu alles een beetje nemen zoals het komt. Ik ga gewoon enkele maanden afwachten hoe de situatie evolueert. Starten de competities opnieuw in september of oktober? Kunnen er opnieuw massa-evenementen plaatsvinden? Pas dan ga ik voelen wat mijn lichaam zegt. Ik heb nog geen zin om mij nu al te engageren voor een buitenlandse of Belgische ploeg. Die beslissing neem ik pas over enkele maanden. Als er een mogelijkheid bestaat dat ik nog fit genoeg geraak en de Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats, dan zal ik er alles aan doen mijn carrière daar af te sluiten. Maar worden de Spelen nog eens uitgesteld, dan wordt het wel héél ingewikkeld.”

Wat na de carrière?

“Ondertussen heb ik nu eindelijk meer tijd om na te denken wat ik na mijn carrière wil gaan doen. Ik stel mezelf in vraag: wat als het gedaan is? Het blijft een zoektocht. Ik ben twintig jaar ergens héél goed in geweest en nu zal ik opnieuw moeten beginnen. Dat brengt wel wat twijfel mee. Waar ben ik behalve basketbal nog goed in? Eén ding is zeker: sport blijft mijn passie. Maar ik weet nog niet of ik een club zal willen coachen of eerder sporters zelf wil gaan begeleiden.”

En verder ook nog...

In de uitgebreide babbel op Sportwereld Live vertelde Ann Wauters ook nog over het hoogtepunt uit haar carrière, hoe het was om de WNBA met Los Angeles te winnen en welke rol Magic Johnson daarin gespeeld heeft en haar bewondering voor Michael Jordan en Kobe Bryant. U kan het volledige gesprek hieronder of helemaal bovenaan herbekijken.

Herbekijk hier de Facebook Live.

Door Maarten Delvaux en Patrick Ceulemans
  • AANGERADEN
    Meest recent