Vlaamse artificiële intelligentie helpt arts in strijd tegen corona: “Zo’n evaluatie kan mens niet maken”

Themabeeld Foto: Photo News

In de strijd tegen het coronavirus krijgen radiologen extra ruggensteun van een nieuw softwarepakket. Dat kan accuraat meten in welke mate het virus de longen heeft aangetast. Artsen winnen aan precisie en kunnen patiënten makkelijker toedelen aan de juiste afdeling. Het UZ Brussel maakte gisteren als eerste gebruik van het programma. Dezer dagen volgen ook het UZ Leuven en tientallen andere ziekenhuizen.

Het Leuvense softwarebedrijf Icometrix ontwikkelde het programma – icolung – samen met een veertigtal partners, waaronder de UZ’s in Brussel en Leuven. Het is gratis beschikbaar en moet de therapie van Covid-patiënten een stuk vlotter doen verlopen. Op basis van een CT-scan kan de artificiële intelligentie in korte tijd aangeven hoe hard het longweefsel is aangetast.

De artificiële intelligentie (AI) geeft een helder percentage en dat kunnen radiologen niet. “Wij kijken natuurlijk ook naar de scans en doen dat nog steeds, maar zo’n accurate kwantitatieve evaluatie kan geen mens maken”, zegt professor Johan De Mey, hoofd radiologie van het UZ Brussel. Nu is de AI nog redelijk rudimentair, maar op termijn zal het ook kunnen aangeven in welk stadium van de infectie een patiënt zich bevindt. “De AI is opgebouwd uit zo veel mogelijk beschikbare data”, zegt Dirk Meets van Icometrix. “Daar komen nu voortdurend data bij, wat de technologie preciezer zal maken. Op dit moment bedraagt de foutenmarge nog enkele procenten.”

Radiologen werken al enkele jaren met artificiële intelligentie. Voor neurologische en hartaandoeningen bestaan verschillende softwarepakketten. Icometrix heeft zijn programma voor MS-patiënten gebruikt om in korte tijd – vier weken – een werkende artificiële intelligentie voor Covid-patiënten te ontwikkelen. Ook het Gentse Robovision is daarmee bezig. “Over enkele weken willen we onze technologie klaar hebben. Het vraagt iets meer tijd, ook omdat we werken met internationale data uit een veertigtal landen”, klinkt het.

Door Anton Goegebeur
AANGERADEN