Pessimisme over heropstart Belgische competitie groeit: Pro League stelt stemming uit naar 4 mei

© Isosport

De voetbalwereld is pessimistisch over een heropstart van de competitie, zelfs als dat achter gesloten deuren gebeurt. Het feit dat voetbal een contactsport is, het gebrek aan tests en de vrees voor geheime supportersbijeenkomsten maakt alles complex. De voetbaltop pleegde vandaag overleg met de experten en de regering. Op een officieel regeringsstandpunt is het vermoedelijk tot vrijdag wachten en dus stemt de Pro League ook pas op 4 mei over het al dan niet stoppen van de competitie.

Bart Lagae

Terwijl tennis onder strikte voorwaarden (en recreatief) weer mogelijk is vanaf 4 mei, moeten teamsporten en contactsporten geduld oefenen. De leiders van het voetbal – Peter ­Croonen en Pierre François voor de Pro League, Mehdi Bayat en Peter Bossaert voor de KBVB – ontmoeten vandaag experten van de werkgroep en vertegenwoordigers van de regering. Om 17 uur worden de clubs gebrieft over de stand van zaken. Verwacht wordt dat de regering pas vrijdag – en mogelijk nog later – een beslissing neemt. De Pro League zou dan op 4 mei stemmen over het stopzetten van de competitie.

“De Algemene Vergadering van de Pro League kwam maandagnamiddag samen om de huidige situatie en de gevolgen van de coronacrisis te bespreken”, opent het persbericht. “De clubs werden door de voorzitter en het management van de Pro League en de voorzitter van de KBVB geïnformeerd over de verschillende stappen die de voorbije weken gezet waren en de contacten met de stakeholders.”

“De overgrote meerderheid van de clubs opteerden voor uitstel van de stemming over de aanbeveling van de Raad van Bestuur van 2 april om de competitie te beëindigen, tot een volgende vergadering op 4 mei”, gaat het verder.

De werkgroep die zich buigt over de sportieve knopen en financiële implicaties van de huidige situatie wordt uitgebreid met David Meekers en Karel Van Eetvelt, aldus nog de Pro League.

Op Antwerp na, waar voorzitter Paul Gheysens blijft geloven dat er nog gespeeld kan worden op een veilige manier achter gesloten deuren, gaat iedereen ervan uit dat dit seizoen definitief afgelopen is. De regering verbood al minstens tot 8 juni groepstrainingen met fysiek contact. Dat betekent dat de competitie zeker niet voor 30 juni kan worden hervat. Om te spelen na 1 juli is een meerderheid nodig binnen de Pro League en de raad van bestuur had al unaniem beslist dat de competitie moest worden stopgezet. Ook de kleine clubs hadden daar in een open brief tot opgeroepen.

Spookwedstrijden

De discussie verlegt zich nu naar de vraag wanneer voetballen weer veilig is. Een van de voorwaarden is dat er voldoende tests zijn. Ook dat is vandaag een probleem.

In Duitsland beslist bondskanselier Angela Merkel donderdag of de Bundesliga vanaf 9 mei kan hervatten. Dat zou gebeuren onder strikte maatregelen en zonder publiek. Maar die zogeheten ‘spookwedstrijden’ liggen onder vuur. Fans voelen zich uitgesloten en ook virologen en artsen zijn niet enthousiast.

“Het wordt op dit moment besproken binnen de expertenwerkgroep”, aldus viroloog Steven Van Gucht aan VTM. “Het probleem is dat geheime supportersbijeenkomsten nieuwe broeihaarden voor het virus kunnen zijn.”

Ook Michel D’Hooghe is geen voorstander. “Dan zijn er toch nog contacten op het veld”, zegt de arts aan Sporza. “De spelers zullen altijd samen zijn. Op het veld, in de kleedkamer...”

De voetballeiders begrijpen dat matchen achter gesloten deuren niet voor morgen zijn. Ook om finan­ciële redenen hervatten ze liever voor volle stadions.

LEES OOK