Van kwaad naar erger: Greg Van Avermaet dreigt hoofdsponsor te verliezen

Foto: BELGA

Bij het CCC Team van Greg Van Avermaet gaat het van kwaad naar erger. Nadat renners al een aanzienlijk deel van hun loon inleverden, dreigt de sponsor zich nu definitief terug te trekken. Volgens Poolse media zal schoenfabrikant CCC alle sponsoring in sport stop zetten.

Al van bij het begin van de coronacrisis volgen de onheilstijdingen rond wielerteam CCC zich in snel tempo op. De Poolse website Bankier.pl berichtte afgelopen vrijdag over de dramatische kwartaalcijfers die schoenenfabrikant CCC begin 2020 neerzette. Een nettoverlies van 75 miljoen euro, een daling van de inkomsten met 7.1 procent in vergelijking met vorig jaar.

Uiteraard zijn de dieprode cijfers een gevolg van de coronacrisis, maar CCC zit al langer in moeilijkheden. In het eerste kwartaal van vorig jaar maakte het bedrijf ook al 33.5 miljoen verlies. CCC bezuinigde al heel erg in zijn sportsponsoring. Begin deze maand raakte bekend dat renners tot 80 procent van hun loon inleverden. De contracten met het zelfstandige personeel werden met onmiddellijke ingang stop gezet.

Van kwaad naar erger: Greg Van Avermaet dreigt hoofdsponsor te verliezen

“Loyaal zijn”

“We moeten loyaal zijn”, zo legde Greg Van Avermaet zich neer bij de besparingen. “Het belangrijkste is dat CCC de ploeg verder kan sponsoren wanneer het coronavirus is gaan liggen.” Dat zou evenwel ijdele hoop zijn. Dariusz Milek, de oprichter van CCC, liet eerder al verstaan dat “eerder met de hakbijl dan met het mes zou bespaard worden” en volgens Bankier.pl zal het bedrijf nu al zijn sportsponsoring voor 2020-2021 stopzetten.

Onder welke voorwaarden de sponsor zich zou terugtrekken is niet bekend. Bij wielerploeg CCC wilde gisteren niemand commentaar kwijt. “De onderhandelingen met onze sponsor zijn lopende”, laat woordvoerder Phoebe Haynes weten. “Maar op dit moment kunnen we geen verder updates geven.”

28 renners

Het lot van de mannenploeg en de vrouwenploeg zou niet per se aan elkaar gelinkt zijn. Een woordvoerder van damesteam CCC-Liv liet bij Wielerflits weten dat het om twee verschillende entiteiten gaat en dat bij hen tot op heden wel alle sponsorverplichtingen zijn voldaan.

Bij het mannenteam van CCC staan op dit moment nog achtentwintig renners onder contract. Naast Van Avermaet zijn dat ook nog de Belgen Nathan Van Hooydonck, Serge Pauwels, Gijs Van Hoecke en Guillaume Van Keirsbulck. Ook bij het personeel zijn nog eens tien Belgen werkzaam. Van Avermaet en Van Hooydonck hebben nog een contract tot eind 2021, voor de andere Belgische renners loopt hun verbintenis af na dit seizoen.

Door Jan-Pieter de Vlieger
AANGERADEN
Meest recent