Ganna heeft zijn zinnen gezet op het uurrecord van Victor Campenaerts: “Records zijn er om gebroken te worden”

Foto: Photo News

Opletten geblazen, Victor Campenaerts. Nu zijn werelduurrecord al meer dan een jaar in de geschiedenisboeken staat, zijn er kapers op de kust om zijn fenomenale 55,089 km van de tabellen te vegen. De Italiaan Filippo Ganna ziet zo’n poging wel zitten. “Al ligt de lat door Victor wel absurd hoog.”

LEES OOK. Victor Campenaerts kon na zijn werelduurrecord zelfs wielertoerist niet volgen: “Als je van heel hoog komt, kan je ook heel laag vallen”

Met 4 wereldtitels in de individuele achtervolging op de baan is Filippo Ganna een gelauwerd pistier. Op het WK tijdrijden vorig jaar veroverde de 23-jarige renner het brons, na Remco Evenepoel en wereldkampioen Rohan Dennis. Nu heeft hij een nieuwe uitdaging uitgedokterd in tijden van lockdown.

“Ik krijg vaak de vraag of ik eens niet een werelduurrecordpoging zou ondernemen. En tijdens deze quarantaine heb ik daar al geregeld aan gedacht”, vertelt Ganna aan het Italiaanse Tuttobiciweb.

“Ik zou graag eens een poging doen, ook al is het niet vanzelfsprekend. Met 55,089 km heeft Victor Campenaerts de lat op een absurd hoog niveau gelegd. Maar uitdagingen zijn er om aan te gaan en records moeten worden gebroken”, klinkt hij gemotiveerd.

Ganna heeft zijn zinnen gezet op het uurrecord van Victor Campenaerts: “Records zijn er om gebroken te worden”
Ganna met de bronzen plak op het WK tijdrijden, na Evenepoel en Dennis Foto: BELGA

Maniakale Victor

Een hardrijder is Ganna sowieso, maar de vraag is of hij van zijn ploeg Ineos de vrijheid krijgt om net als Campenaerts naar het uurrecord toe te werken. Een hoogtestage in Namibië, vrijstellingen van wedstrijden en een gepersonaliseerde pistefiets: ‘Vocsnor’ kreeg destijds van Lotto-Soudal alle tijd en ruimte om zich tot in de puntjes voor te bereiden op zijn kabinetstukje op de piste van Aguascalientes in Mexico.

“Als er meer duidelijkheid is over welke koersen we dit jaar nog kunnen rijden, zal ik het de ploeg voorstellen. En als er tijd voor is, waarom zou ik het dan niet proberen? Ik weet niet welk soort inspanning het is. In gewone tijdritten moet je fysiek al tot het uiterste gaan.”

Ganna is zich wel bewust dat hij een uurtje staalhard afzien tegemoet gaat. De tijd van onze landgenoot verbreken zal dan ook geen sinecure worden. “Bradley Wiggins zei dat het de zwaarste inspanning was uit zijn leven. En die heeft de Tour de France al gewonnen”, besluit de Italiaan.

LEES OOK. Commentaar Guy Fransen: “Ik klasseer het werelduurrecord van Sir Victor Campenaerts bij onvergetelijke sportgeschiedenis”

Ganna heeft zijn zinnen gezet op het uurrecord van Victor Campenaerts: “Records zijn er om gebroken te worden”
Victor Campenaerts is al meer dan een jaar de trotse houder van het werelduurrecord Foto: BELGA_HANDOUT
Door Joost Marynissen
AANGERADEN
Meest recent