Abonnee worden? Kies je leesformule

28/04/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Om het familieweekend af te ronden, wil Saartje Vandendriessche de wafels maken die haar vader vroeger altijd bakte. Maar dat loopt niet volgens plan.   vtm

Saartje Vandendriessche vaart terug naar 1987

1987, het jaar waarin Michael Jackson Bad uitbrengt, Johnny Logan voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival wint en de productie van ieders lievelingsauto, het ‘geitje’, wordt stopgezet. Presentatrice Saartje Vandendriessche was toen twaalf jaar. 33 lentes later keert ze met haar dochter, haar tante en haar nichtje terug in de tijd in een nieuwe aflevering van Groeten uit.

Op de maat van La Bamba rijden Saartje, dochter Mille, tante Nele en nichtje Alix naar de zee. De presentatrice bracht de zomers van haar jeugd immers steevast door aan het water. Een dagje aan zee bestond in 1987 uit zonnebaden, zwemmen, petanquen en uiteraard boules de Berlin eten. En nu, zoveel jaar later, staat er opnieuw een weekend vol actie voor de boeg. Eenmaal aangekomen staat een gocart vol strandspullen op de vrouwen te wachten.

De familie Vandendriessche ging vaak op vakantie met de zeilboot. Een ritueel dat dit weekend vlotjes overgedaan wordt. In de haven van Nieuwpoort wachten Saartjes vader en moeder de komst van hun bemanningsleden af, zodat ze het ruime sop kunnen kiezen. Het gezin is compleet wanneer Saartjes broer Bram opduikt voor een echte zeemansmaaltijd, al wordt die niet door iedereen gesmaakt.

Eenmaal thuis zijn de jongsten van het gezelschap door het dolle heen wanneer ze hun jaren 80-outfits mogen aantrekken. Saartje herontdekt intussen haar lievelingsboek Geen meiden aan boord in de kinderkamer, een verhaal over een meisje dat als jongen verkleed aanmonstert op een IJslandvaarder. “Een flits van vreugde toen ik dat boek zag liggen”, klinkt het. “Dat was voor mij echt de Bijbel. Door dat boek ben ik feministe geworden.”

Het weekend wordt afgesloten met – hoe kan het ook anders – een aloude familietraditie. Op zondag werden ten huize Vandendriessche steevast wafels gebakken. Allen naar de keuken dus, het geheime recept van vaderlief bij de hand. Maar de bereiding loopt niet helemaal volgens plan.

Groeten uit, VTM, 20.35 uur

Hoofdpunten