560.974 mensen kregen in maart uitkering , nooit eerder in België zo’n hoog aantal tijdelijk werklozen

Themabeeld Foto: BELGA

Nooit eerder telde ons land zoveel tijdelijk werklozen. Meer dan 560.000 mensen uit 84.624 bedrijven kregen in de maart al een uitkering voor hun tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de RVA.

Het aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid was gestegen tot meer dan 1,2 miljoen, volgens minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Maar uiteindelijk ging het om brutocijfers. In maart kregen 560.974 mensen een bedrag op hun rekening gestort omdat ze omwille van de coronacrisis tijdelijk niet kunnen werken.

Gemiddeld voor 9,3 dagen

In voltijdse equivalenten gaat het, zo klinkt in het jargon, om 200.728 eenheden. Dat impliceert dat een tijdelijke werkloze gemiddeld voor 9,3 dagen een uitkering heeft ontvangen.

Maar in werkelijkheid zijn het er nog een pak meer. “Dit zijn cijfer van voor Pasen. Deze statistieken bevatten nog niet de talrijke betalingen die de betalingsinstellingen erna hebben verricht.”

Rekening houdend met de beschikbare gegevens zou het voor de hele maand maart om 900.000 mensen gaan. “Het gaat om een inschatting, de aantallen zouden nog iets hoger kunnen liggen.”

Los van de coronacrisis staan de werkloosheidscijfers. En die zijn fors gedaald. In maart hebben 327.499 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen een uitkering ontvangen. Dat zijn er 23.817 minder dan in maart van het jaar daarvoor. Oftewel een daling van 6,8 procent.

Ook de volledige werkloosheid van korte duur (minder dan een jaar) neemt af op jaarbasis met 14.636 eenheden (-10,6 procent), maar die van 1 tot 2 jaar stijgt (+8,7 procent). De langdurige werkloosheid (2 jaar of meer) daalt dan weer met 8,4 procent.

Door (cdh)
AANGERADEN