Nairo Quintana: “Ploegmaat kostte mij de Tourzege in 2015”

Bron © Cyclingnews

Quintana en Valverde tijdens de beklimming van de Alpe d’Huez Foto: REUTERS

Nairo Quintana beweert dat hij de Tour in 2015 kon gewonnen hebben, maar dat een actie van “een ploegmaat” hem de das omdeed. In de voorlaatste etappe naar Alpe d’Huez kwam de Colombiaan nog terug tot op 1 minuut en 12 seconden van Chris Froome, maar dat volstond dus niet voor de eindzege.

“Tijdens die rit naar Alpe d’Huez gingen we van start met een duidelijke strategie”, vertelt de Colombiaanse klimmer aan ESPN Bike. “Sommige ploegmaats werkten heel goed mee, anderen niet. Er was een bepaald moment tijdens die dag waarop het voor mij onmogelijk werd om de Tour nog naar mijn hand te zetten door toedoen van een ploegmaat. De renner in kwestie weet waarover het gaat”, aldus een geheimzinnige Quintana.

Movistar eindigde met twee renners in de top drie in die bewuste Tour. Ook Alejandro Valverde mocht mee op het podium in Parijs. Tijdens die bewuste voorlaatste etappe had de Spanjaard eerder op de dag aangevallen op de Col de la Croix de Fer en Quintana was zelf tot bij hem gekomen. Tijdens de afdaling werd het duo echter weerd in ingelopen door Froome. Op de laatste klim naar Alpe d’Huez plaatste Quintana een reeks aanvallen, voordat Valverde weg kon springen. Quintana kon opnieuw aansluiten en liet hem definitief achter met nog ongeveer 8 km te gaan. Op dat moment sloot Quintana aan bij zijn landgenoot en teamgenoot Winner Anacona, die hem drie kilometer op sleeptouw nam waarna Quintana kon doorstomen en uiteindelijk de tweede plek in de stand kon pakken.

“Ik herinner het me als een trieste dag, vanwege de gelegenheid die mij voorbijging”, concludeerde Quintana veelzeggend zonder te zeggen over wie het juist ging...

De 30-jarige Quintana verliet deze zomer Movistar en trok naar Arkéa-Samsic, waar hij klaar leek voor een nieuwe start. Tot corona daar een stokje voor stak.

Nairo Quintana: “Ploegmaat kostte mij de Tourzege in 2015”
Foto: AFP
Door jmg
AANGERADEN