Marouane Fellaini moet Standard redden: Axel Witsel probeert ex-ploegmaat te overtuigen om te investeren

Standard-voorzitter Bruno Venanzi hoopt om na Axel Witsel ook Marouane Fellaini te overtuigen te investeren in (het vastgoedproject van) Standard. De miljoenen zijn nodig om op 5 mei voor het BAS de licentie van de club veilig te ­stellen. Fellaini twijfelt, Axel Witsel probeert op hem in te praten om de club te redden.

“Het zal wel niet zo ver komen” en “Standard is te groot om te vallen”. Zo klonken de reacties in de voetbalwereld nadat de Rouches op 8 april naar tweede amateur waren gestuurd. Voorzitter Bruno Venanzi had het plan opgevat met een groep investeerders het stadion van de club over te kopen. Zo zou Standard aan geld en de investeerders aan een interessant vastgoedproject komen. Maar de ­licentiecommissie vond onvoldoende bewijzen dat ­Venanzi het nodige geld, 12 miljoen euro, voor 30 juni kon bijeenbrengen. En pakte daarom de licentie af.

Standard reageerde furieus en tekende op 10 april beroep aan voor het BAS. Kon de club vrij snel geruststelling brengen over de betaling van de tekenpremies – de betalingsbewijzen waren maar “enkele uren te laat” ingeleverd – dan lag dat anders voor de vastgoedoperatie.

Marouane Fellaini moet Standard redden: Axel Witsel probeert ex-ploegmaat te overtuigen om te investeren
Marouane Fellaini (links) tijdens de wedstrijd Standard-Zulte Waregem in 2006. Foto: ISOSPORT

Race tegen de klok

De vastgoedvennootschap van ­Venanzi, de Immobilière du Standard de Liège, zou maar een paar miljoen op de rekening hebben staan. Als de nodige 12 miljoen niet gevonden kon worden, zou de verkoop niet doorgaan en dat zou de werking van de club hypothekeren. Vorig seizoen maakte Standard 8 miljoen euro operationeel verlies terwijl het door de coronacrisis weinig aan transfers lijkt te zullen verdienen.

Voor Venanzi begon een race tegen de klok om bijkomende investeerders te vinden. Axel Witsel was als eerste aan boord gegaan en had 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in ruil voor 47,5 procent van de aandelen. Venanzi had de andere 47,5 procent. 5 procent zat bij een vastgoedmakelaar die met Witsel samenwerkt.

Vorige week zag het er even benauwd uit, maar Bruno ­Venanzi vertelde zijn omgeving dat hij weer wat rustiger kan slapen. Ex-Standard-speler Marouane Fellaini zou – naast enkele onbekende investeerders – overwegen met kapitaal in het project te stappen. Fellaini is een geboren Brusselaar die maar twee jaar bij de jeugd en twee jaar bij de A-ploeg van Standard speelde. Axel Witsel, een geboren Luikenaar, praat op hem in om zijn ex-ploeg te steunen. Nog niet al het geld is gevonden, maar toch maakt ­Venanzi zich sterk dat hij op 5 mei het BAS kan overtuigen.

De advocaat van Fellaini laat aan onze redactie weten dat hij niet op de hoogte is dat zijn cliënt benaderd was en dat hij Fellaini afraadt in het project te stappen.

Marouane Fellaini moet Standard redden: Axel Witsel probeert ex-ploegmaat te overtuigen om te investeren
Standard-voorzitter Bruno Venanzi kan opgelucht ademhalen. Foto: Photo News
Door Bart Lagae
AANGERADEN
Meest recent