Vuelta-start in Utrecht definitief van de baan

Foto: Photo News

De start van de Vuelta dit jaar in Nederland gaat definitief niet door, dat bevestigde de organisatie in een persbericht. Er wordt wel al gewerkt aan een mogelijke nieuwe kans voor Utrecht in 2022.

De Ronde van Spanje zou oorspronkelijk van start gaan op 14 augustus in Utrecht, met ook nog etappes in Den Bosch en Breda. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode, zo liet de organisatie weten.

“Het is duidelijk dat we heel teleurgesteld zijn”, reageerde Martijn van Hulsteijn, de directeur van de ‘Vuelta Holanda’, de organisatie achter de start van de Vuelta in Nederland. “We waren klaar om in augustus een fantastisch weekend te organiseren, maar door de wijziging in de UCI-kalender op 15 april veranderden de zaken.

“We hebben met alle partners een mogelijke nieuwe datum besproken, maar dat bleek te moeilijk. Drie etappes, op drie dagen, door 34 gemeentes, met telkens verschillende start- en aankomstplaatsen, dat was een brug te ver. Er waren in het najaar bijvoorbeeld veel wegenwerken voorzien in verschillende gemeentes. De impact zou te groot zijn. En dan laat ik nog de onzekerheid in deze coronatijden uit de discussie.”

Vuelta-directeur Guillén: “Hopelijk Nederlandse start in 2022”

De organisatie van de Ronde van Spanje zou graag zien dat de start van het evenement dan toch in 2022 in Nederland plaatsvindt. Dat zei directeur Javier Guillén, kort nadat het nieuws bekend werd. “Wij wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan”, zegt Guillén. “We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken.”

Het zou de tweede keer geweest zijn dat de Vuelta in Nederland van start gaat, eerder gebeurde dat in 2009 in Assen. Als nieuwe startplaats doet de stad Irun in het Baskenland de ronde. Wanneer de Vuelta zich op gang trekt is nog niet geweten. Vandaag zou de UCI met een vernieuwde WorldTour-kalender naar buiten komen.

LEES OOK. UCI wil vandaag de ‘kalender van de hoop’ presenteren

Door jmg
AANGERADEN