Geen drie weken Ronde van Spanje: organisatie kort Vuelta in tot 18 ritten met nieuwe startplaats

Foto: Photo News

De Ronde van Spanje zal dit jaar uit 18 in plaats van 21 etappes bestaan. De organisatie besliste de eerste drie ritten die in Nederland zouden doorgaan niet te vervangen. Het startschot wordt nu gegeven in het Baskische Irun met een etappe naar Eibar.

LEES OOK. UCI stelt beslissing over wielerseizoen uit en komt volgende week dinsdag pas met nieuwe wedstrijdkalender

De Ronde van Spanje zou oorspronkelijk van start gaan op 14 augustus in Utrecht, met ook nog etappes in Den Bosch en Breda. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode, zo liet de organisatie weten.

“Het is duidelijk dat we heel teleurgesteld zijn”, reageerde Martijn van Hulsteijn, de directeur van de ‘Vuelta Holanda’, de organisatie achter de start van de Vuelta in Nederland. “We waren klaar om in augustus een fantastisch weekend te organiseren, maar door de wijziging in de UCI-kalender op 15 april veranderden de zaken.

“We hebben met alle partners een mogelijke nieuwe datum besproken, maar dat bleek te moeilijk. Drie etappes, op drie dagen, door 34 gemeentes, met telkens verschillende start- en aankomstplaatsen, dat was een brug te ver. Er waren in het najaar bijvoorbeeld veel wegenwerken voorzien in verschillende gemeentes. De impact zou te groot zijn. En dan laat ik nog de onzekerheid in deze coronatijden uit de discussie.”

Baskenland

De 75ste Vuelta zal nu starten in Irun, met een openingsrit richting Eibar. Met een aankomst op de Alto de Arrate, een klim van 2de categorie met een gemiddeld stijgingsprecentage van 6,2 procent. Ook de tweede rit wordt geen lachertje, met de Alto de San Miguel - een klim van 1ste categorie - op 17 kilometer van de finish.

“Uiteraard hoop je dat, wanneer je de wedstrijd uittekent, je nooit wijzigingen van deze orde hoeft door te voeren. Maar we moeten ons aanpassen aan de huidige situatie en aanvaarden dat het heel moeilijk is om een officieel vertrek in zo’n laat stadium nog te verplaatsen, gezien alle institutionele en logistieke planning die erbij komt kijken.”

De 75e editie van de Vuelta wordt de eerste in 35 jaar met minder dan 21 etappes. De vorige keer was in 1985, toen er negentien ritten op het programma stonden. Het is tevens van 1961 geleden dat de Ronde van Spanje in het Baskenland begon. Toen was San Sebastian de startplaats.

“In het Baskenland bestaat er een grote passie voor het wielrennen, en dat maakt deze wijziging in de planning heel wat aangenamer”, aldus Guillen. “Hoe dan ook hopen wij dat deze ongeziene gezondheidscrisis snel opgelost kan worden en alles terug normaal wordt, inclusief de Vuelta. Die zal in 2021 weer in zijn traditionele format bestaan met 21 ritten en twee rustdagen.”

Wanneer de Vuelta wordt gereden, zal volgende week dinsdag (5 mei) door de UCI worden bekendgemaakt. Vermoedelijk wordt de wedstrijd in november geprogrammeerd.

Door Vincent Van Genechten, Joost Marynissen
AANGERADEN
Meest recent