Ex-Tourwinnaar Cadel Evans geeft wijze raad aan Evenepoel en Van der Poel: “Ze hebben een standby-knop nodig”

Foto: Photo News

Cadel Evans was deze week te gast bij een Facebook Live-sessie van Sporza. De Australische Tourwinnaar van 2011 besprak er onder anderen de kansen van Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel als ronderenners.

Vanzelfsprekend wordt dat niet, aldus Evans. De ex-wereldkampioen heeft dan ook advies voor de twee supertalenten. “Het is mogelijk om eendagskoersen te combineren met grote rondes”, klinkt het. “Maar je moet er wel op voorbereid zijn. Een eendagscoureur kan zich 110 procent focussen op een wedstrijd en zich volledig leeg rijden. Tijdens een Tour moet je drie weken aan een stuk op 80 of 90 procent koersen. Schakelen naar honderd procent moet je doen op de cruciale momenten. Een eendagsrenner heeft een aan- en uitknop, een ronderenner moet ook een standby-knop hebben.”

Volgens Evans koersen Evenepoel en Van der Poel momenteel als eendagsrenners. Die ommezwaai maken naar een mentaliteit om een grote ronde te proberen winnen, dat vergt vooral veel concentratie. “Als Van der Poel grote rondes wil winnen, zal hij spiermassa moeten verliezen”, vindt Evans. “Voor Remco is het belangrijk dat hij stappen blijft maken. Maar hij wordt sowieso een hele goeie renner. Al liggen de verwachtingen in België en Nederland heel hoog voor beiden.”

Ex-Tourwinnaar Cadel Evans geeft wijze raad aan Evenepoel en Van der Poel: “Ze hebben een standby-knop nodig”
Foto: AFP
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent