Abonnee worden? Kies je leesformule

30/04/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In de eerste vier maanden van 2020 werd in de Antwerpse haven in totaal al 16,8 ton cocaïne in beslag genomen bij 27 verschillende inbeslagnames.  

Hele economie ligt plat, behalve de cocaïnehandel

De coronacrisis betekent geen cocaïnecrisis. De cocaïnemaffia vindt nog altijd vlot de weg naar de Antwerpse haven.

Mark Eeckhaut

In de eerste vier maanden van 2020 werd in de Antwerpse haven in totaal al 16,8 ton cocaïne in beslag genomen bij 27 verschillende inbeslagnames. Vorige week nog werd een verdachte container met bevroren inktvis door de federale politie gevolgd. De truck had eigenlijk naar de scanner van de douane moeten rijden, maar in plaats daarvan reed hij naar een loods. Daar werd de container vervangen door een perfect identiek exemplaar mét bevroren inktvis die wel richting scanner vertrok. In de loods waar werd binnengevallen, bleek dat in de originele container 4 ton coke zat.

Bronnen bij de federale politie zijn niet echt verbaasd dat de trafiek in cocaïne in Antwerpen blijft floreren. De douane denkt dat de maffia de coronacrisis heeft zien aankomen en nog snel tonnen coke richting Europa op de boot heeft gezet.

Bovendien is het aantal containers uit Zuid-Amerika niet aanzienlijk gedaald. “Het enige wat in Antwerpen moeilijker is geworden voor de criminelen, is op de terminals raken om daar de drugs uit de containers te halen. Dat valt nu meer op. Maar de grote kartels werken over het algemeen toch op een andere manier”, klinkt het bij bronnen binnen de federale politie.

Bronnen bij de federale politie “Het enige wat in Antwerpen moeilijker is geworden voor de criminelen, is op de terminals raken om daar de drugs uit de containers te halen. Dat valt nu meer op.”

Bob Van den Berghe, de coördinator van het Container Control Program (CCP) van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit zegt dat grote bendes in Europa nog over hele voorraden beschikken, vermoedelijk vooral in Nederland. De gebruikers in Europa moeten dus nog niet meteen vrezen voor schaarste van het witte poeder.

AANGERADEN