Abonnee worden? Kies je leesformule

30/04/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Overheid gaat contacten van nieuwe coronabesmettingen in kaart brengen

Weekje proefdraaien, vanaf 11 mei voor echt

De aanwervingen zijn pas voor na het weekend, maar de Vlaamse regering wil vanaf maandag een week lang proefdraaien met ‘contact tracers’. De echte start is pas voor een week later, op 11 mei. Tijdens die testweek worden Vlaamse ambtenaren ingeschakeld, daarna is het aan een extern bedrijf.

Contact tracers krijgen straks een cruciale rol in de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Die telefonisten gaan in opdracht van de overheid contact nemen met nieuwe Covid-19-patiënten en in kaart proberen te brengen wie ze tot 48 uur voor hun doktersbezoek ontmoet hebben. Op die manier wil de overheid monitoren hoe het virus zich verder verspreidt en snel ingrijpen.

Toen bleek dat voor de contact tracing geen app zou worden ingezet, werd die opdracht vorige week maandag na politiek getouwtrek overgeheveld van federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) naar de deelstaten. Ook daar liep het vervolgens verkeerd, waardoor Vlaanderen uiteindelijk pas deze week echt op zoek kon gaan naar een partner voor het project. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoopt vandaag of morgen het contract te tekenen met een externe partner. Die moet niet alleen het hele systeem van tracing op zich nemen, maar ook het personeel voorzien. En dat is best wel wat: naar schatting 1.200 mensen in Vlaanderen, 600 in Wallonië en 200 in Brussel.

Pijnpunten

De verschillende regeringen beslisten woensdagmorgen dat die contact tracers maandag 4 mei aan de slag gaan en een week lang zullen proefdraaien. In de opstartfase wordt een veertigtal Vlaamse ambtenaren ingezet, maar het is de bedoeling dat die zich terugtrekken eenmaal de partner het project heeft overgenomen. Tegen maandag 11 mei moet het hele systeem operationeel zijn. Maar voor dat lukt, moeten er wel nog een pak pijnpunten weggewerkt worden. Zo werkt de federale overheid nog aan één platform dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië gebruikt zal worden. Dat is essentieel om bijvoorbeeld de contacten van een Vlaming die in Brussel werkt uniform in kaart te kunnen brengen.

Ook de testcapaciteit moet nog flink de hoogte in. Want zonder extra tests kunnen we nooit weten of iemand al dan niet besmet is en hij of zij anderen heeft besmet. Experts schatten dat er door tracing dagelijks nood is aan 25.000 bijkomende tests, terwijl de totale capaciteit op dit moment nog maar 15.000 per dag is.

De tijd dringt en de kritiek groeit, maar minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich geen zorgen. In het Vlaams Parlement benadrukte hij woensdag nog eens dat alles in orde komt tegen 11 mei. Het is ook van moeten, want tracing is een voorwaarde om de maatregelen af te bouwen.

Nu in het nieuws