Elon Musk en Jeff Bezos mogen nieuwe maanlander ontwikkelen

In 2024 zouden er weer mensen op de maan moeten staan. Foto: AP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft beslist dat de bedrijven achter Tesla-topman Elon Musk en Amazon-oprichter Jeff Bezos de nieuwe maanlander mogen ontwikkelen. Het gaat om een project van bijna 1 miljard dollar. NASA hoopt over vier jaar weer een mannelijke en vrouwelijke astronaut op de maan te laten landen.

De eerste vrouw en de dertiende man zullen in 2024 op de maan landen. Ruimtevaartorganisatie NASA zegt nog steeds op schema te zitten met Artemis, het nieuwe ambitieuze maanprogramma van de Verenigde Staten. Het zou de eerste keer zijn sinds de Apollo-programma’s in de jaren 60 en 70 dat er opnieuw astronauten op de maan zouden wandelen.

In tegenstelling tot het Apollo-maanprogramma wil NASA deze keer astronauten eerst in een baan om de maan brengen aan boord van het Gateway-ruimtestation. Daarvoor is een nieuwe maanlander nodig, die uiteindelijk wordt vastgemaakt aan Gateway. Van daaruit zullen de astronauten kunnen afdalen naar het maanoppervlak.

Elon Musk en Jeff Bezos mogen nieuwe maanlander ontwikkelen

Maar omdat de ontwikkeling van een maanlander voor NASA alleen te lang zou duren en te veel geld kost, werd beslist in zee te gaan met commerciële ruimtevaartbedrijven. Een jaar geleden riep de ruimtevaartorganisatie bedrijven op een voorstel in te dienen voor de ontwikkeling van zo’n nieuwe maanlander. Uiteindelijk is donderdag beslist dat drie bedrijven hun voorstel mogen uitwerken. Daarvoor werd het astronomische bedrag van één miljard dollar vrijgemaakt. Een van de drie bedrijven is Blue Origin, het bedrijf van Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos, die een drietrapslander wil maken onder de naam Integrated Lander Vehicle. Ook Tesla-topman Elon Musk mag met zijn bedrijf SpaceX in de koek delen. Zijn team werkt aan een Starship, een volledig geïntegreerde lander die met een draagraket de ruimte moet ingaan. Daarnaast kreeg het eerder onbekende bedrijf Dynetics de goedkeuring om een enkelvoudige landingsstructuur te ontwerpen voor het stijgen en dalen.

NASA-topman Jim Bridenstine reageerde op een persconferentie verheugd op de nieuwe stap richting de maan. “Dit is het laatste stukje dat we nodig hebben om opnieuw op de maan te kunnen landen.” De volgende tien maanden zal NASA intensief aan het werk gaan met de drie bedrijven. Nadien zal de ruimtevaartorganisatie selecteren welke van de bedrijven de eerste demonstraties naar de maan zullen mogen uitvoeren. Opmerkelijk: het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing had ook zijn kandidatuur ingediend, maar werd door de NASA vriendelijk bedankt voor de moeite.

Door Marc Klifman
AANGERADEN