Na Olympische Spelen nu ook EK zwemmen uitgesteld, maar Pieter Timmers houdt voet bij stuk: “We blijven bij het plan”

© Photo News

Pieter Timmers blijft trainen, ook al ziet hij door het uitstellen van het EK zwemmen naar volgend jaar, zijn laatste internationale kampioenschap definitief in het water gevallen.

Hans Jacobs

“Ik had de zwemmers er wel mentaal op voorbereid dat er slechts een zeer kleine kans was dat het EK zou doorgaan. Toch komt dit aan”, zegt Ronald Gaastra, bondscoach van de Vlaamse topzwemmers. Het EK in het Hongaarse Boedapest, dat al eens was uitgesteld, wordt overgeheveld naar het – nieuwe – olympische jaar 2021. “Wat de zwemmers nu moeten doen, is vergelijkbaar met lopendebandwerk, hoe oneerbiedig dat klinkt: het enige doel is blijven zwemmen, zonder wedstrijd. Dat is geestdodend.”

Anders gezegd: daar gaat de laatste kans op een internationaal kampioenschap voor Pieter Timmers. Gaastra: “Pieter had toch stiekem op dat EK gehoopt.” De vice-olympische kampioen 100m vrije slag wilde afscheid nemen in Tokio 2020. Toen die Spelen verschoven naar 2021, kondigde Timmers zijn olympisch adieu aan. Nog een jaar doordoen zag hij niet zitten. In plaats van Tokio 2020 zou het EK van Boedapest 2020 een drijfveer zijn. Dat ziet hij nu door de neus geboord.

© BELGA

Zwemmen zonder publiek

Is dat meteen ook het afscheid van het boegbeeld van het Belgische zwemmen? Neen, zo laat hij weten. Toen het EK in 2020 nog op de kalender stond, wilde hij daarop voortbouwen en het zwemmen vaarwel zeggen in het najaar met de International Swimming League (ISL). Het uitstel van het EK verandert daar niets aan. “Het plan is nog altijd om deel te nemen aan die ISL.”

Die ISL werd vorig seizoen opgestart, een wedstrijdcircuit over de hele wereld met een beperkt aantal internationale toppers. Dat beviel Timmers, die vaak op het podium stond. De ISL-wedstrijden staan gepland in oktober en november, er liggen opties op tafel om desnoods zonder publiek te zwemmen.

Maar wordt er dit jaar nog wel gezwommen? Gaastra: “Ik ga ervan uit dat we vanaf 1 september het zwemseizoen weer op gang kunnen trekken en er rond oktober links en rechts weer wedstrijden kunnen zijn. Of dat hoop ik toch.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten