Mei wordt koud, zelfs met waterkans op sneeuw

Mei 2019: sneeuw in de Ardennen. Dit jaar zou dat weer zo kunnen zijn. Foto: Philippe Schambergen

Leg die warme truien nog niet te ver weg, want het zou zomaar kunnen dat het volgend weekend en de dagen daarna gaat sneeuwen. Zeg dat Frank Deboosere het gezegd heeft. En dat dat niet eens zo uitzonderlijk is, halfweg mei.

Vanaf 10 mei ongeveer zal het gevoelig kouder worden, zegt weerman Frank Deboosere. “De wind draait dan, vanuit het noorden of het noordoosten en brengt polaire lucht naar onze streken. De tropische lentetemperaturen zullen even een duik nemen.” Maar eerst wordt het woensdag, donderdag en vrijdag nog lekker warm, zegt Frank Deboosere. “Twintig graden, en zelfs meer.”

Dat het half mei nog zo koud is, is niet uitzonderlijk. “Het komt wel vaker voor. We zijn het alleen niet meer gewoon. Zeker dit jaar niet, omdat de lente zo zacht is en we in de wintermaanden ook al niet zo vaak onder nul zijn gegaan. Maar zodra er polaire lucht wordt aangevoerd en het is vochtig, kan het perfect dat er zo laat op het jaar nog sneeuw valt.” Vorig jaar viel er op 4 mei bijvoorbeeld ook nog een paar centimeter sneeuw in de Ardennen.

De kans dat we ook in Vlaanderen volgend weekend sneeuw zullen zien, is wel heel klein, zegt Deboosere. “Als er al sneeuw of smeltende sneeuw valt, dan zal dat op de Hoge Venen zijn. Je moet er rekening mee houden dat de kans op sneeuw vanaf 500 meter hoogte groter is, omdat de luchtlagen daar kouder zijn. Op de Baraque de Fraiture of Baraque Michel kan er dus een spaarzaam laagje sneeuw vallen.”

De sneeuw – als die er al komt – houdt zich wel aan de weerspreukenkalender, zegt Frank Deboosere nog. “De ijsheiligen zijn van 11 tot 14 mei. Dat is dus netjes geregeld.”

bekijk ook

UITGELEGD. Hoe ontstaat sneeuw?

 

Peutertje (2) had nog nooit sneeuw gezien, maar ze had van ‘Frozen’ precies geleerd wat ze ermee moest doen

 

Waterval bijna volledig bedekt onder sneeuw en ijs, en dat levert magische beelden van toeristen op

 
Door Frank Poosen
AANGERADEN
Meest recent