Proces over uitlevering WikiLeaks-oprichter Assange in september hervat

© REUTERS

De hoorzittingen in de uitleveringszaak rond WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn door het coronavirus uitgesteld tot september. Een exacte datum kon de rechtbank van Londen nog niet bepalen.

De zaak draait om een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Die willen de 48-jarige Assange onder meer vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Daardoor zouden volgens Washington vooral Amerikaanse informanten gevaar gelopen hebben.

Als Assange, die nog steeds alles ontkent, voor alle 18 aantijgingen veroordeeld zou worden, kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf oplopen.

Geen borg

Assange verschool zich in 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar verdachten de autoriteiten hem van seksueel misbruik. De oprichter van WikiLeaks zat uiteindelijk zeven jaar in de diplomatieke post, tot de regering van Ecuador hem de deur wees. Hij belandde vervolgens in een Britse cel omdat hij naar de ambassade was gevlucht terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Uit vrees dat de Australiër weer de benen zou nemen, weigerde de Britse rechter eerder dit jaar Assange op borgtocht vrij te laten tijdens de behandeling van zijn uitleveringszaak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten