Venezuela arresteert 13 “terroristen”, onder wie 2 Amerikanen na “poging tot staatsgreep”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft maandag lokale tijd bekendgemaakt dat zijn ordediensten dertien “terroristen” hebben gevangengenomen, onder wie twee Amerikanen die hij beschreef als huurlingen. Ze zouden betrokken zijn bij een mislukt complot om het land binnen te vallen en hem te verdrijven.

Tijdens een gesprek op de staatstelevisie liet Maduro paspoorten en andere identiteitskaarten zien die van Airan Berry en Luke Denman zouden zijn. Hij beschreef hen als werknemers van Silvercorp USA, een beveiligingsbedrijf uit Florida waarvan de eigenaar zondag de verantwoordelijkheid voor de invasiepoging heeft opgeëist.

Een Amerikaanse man genaamd Jordan Goudreau, die Silvercorp USA leidt, bracht zondag een video uit waarin hij zichzelf identificeerde als de organisator van de invasie, samen met de dissidente Venezolaanse militaire officier Javier Nieto.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de website van Silvercorp wordt Goudreau beschreven als een “veelvuldig gedecoreerde veteraan van de Amerikaanse speciale strijdkrachten in Irak en Afghanistan’. Hij zegt betaald te zijn door oppositieleider Juan Guaidó. Het kantoor van Guaidó spreekt dat met klem tegen.

De terroristen zouden zondag via Colombia met snelle boten hebben geprobeerd het land binnen te dringen. De autoriteiten zeiden eerder dat het zou gaan om een door de VS gesteund complot om de regering van Maduro omver te werpen De oppositie zegt dat de vermeende aanval lijkt te zijn geënsceneerd en ontkent iedere betrokkenheid.

Ruim vijftig landen erkennen Maduro niet als president van Venezuela en zien Guaidó als de rechtmatige leider van een democratische transitie in Venezuela.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten