China lanceert succesvol nieuwe Lange Mars-5B draagraket

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

China heeft dinsdag voor het eerst zijn nieuwe krachtige draagraket Lange Mars-5B en met succes gelanceerd, zo hebben staatsmedia gemeld.

De veranderde versie van de Lange Mars-5 vertrok om 18.00 uur Peking-tijd probleemloos van op de lanceerbasis Wenhang op het zuidelijke eiland Hainan. De grote witte draagraket voerde een prototype van een nieuw bemande ruimtecapsule en een vrachtruimteschip mee om die in de ruimte te testen.

De capsule, waarin omwille van de test niemand had plaatsgenomen, en de cargo, die naar de Aarde kan terugkeren, maakten zich 488 seconden na de start los, om in de vooropgestelde baan te komen, meldde het officiële persbureau Xinua.

De start was eigenlijk voor april gepland maar liep wegens technische problemen uitstel op.

De Lange Mars-5 vloog, na twee mislukkingen door problemen met de aandrijving, in december voor het eerst succesvol. Het is een van de krachtigste draagraketten ter wereld.

Volgens Xinhua leidt de geslaagde lancering van het model 5B de “derde stap” in van het bemande Chinese ruimtevaartprogramma, met name de bouw van een echt ruimtestation. De Lange Mars-5B zal voornamelijk dienen vor het lanceren van de modules van deze spacemeccano.

Door gjs
AANGERADEN