Jan Bakelants analyseert de aangepaste wielerkalender: “Sterkst bezette Tour in jaren, atypische Vlaamse klassiekers”

Dinsdagnamiddag werd de aangepaste wielerkalender bekendgemaakt door de UCI. In een nieuwe aflevering van Sportwereld Live laat renner Jan Bakelants (Circus-Wanty Gobert) zijn licht schijnen over de corona-editie van de Tour de France, Giro, Vuelta en Vlaamse en Waalse klassiekers.

LEES OOK.Dit is de nieuwe wielerkalender: afspraak op 18 oktober voor de Ronde van Vlaanderen

“De wielerkalender had geen verrassingen in petto. Alles was al gelekt. Ze hadden hem even goed vorige week al kunnen bekendmaken”, zei Jan Bakelants. “Dit geeft een werkkader, dat is belangrijk. Het biedt perspectief. Maar we blijven afhankelijk van de evolutie van de gezondheidssituatie. Voorlopig ziet het er wel gunstig uit. Ik denk dat tegen juni de meeste problemen wel opgelost zullen zijn, dus augustus is realistisch. Als er een tweede corona-golf zou komen, zullen het vooral de koersen vanaf half oktober zijn die het moeilijk zullen hebben.”

“Koersen met publiek, anders organiseer je beter niet”

De Franse minister van sport Roxana Maracineanu liet eerder al weten dat er geen sprake kan zijn van een Tour achter gesloten deuren. Een stelling waarin Bakelants zich zeker kan vinden. “Ik denk dat het moeilijk realiseerbaar is om mensen te verbieden om te komen kijken. Koers vindt plaats op de openbare weg, je kan mensen toch moeilijk verbieden om buiten te komen wanneer de koers voor hun voordeur passeert? De data die nu worden geopperd zijn realistisch om te koersen zoals we gewend zijn. Als dat niet kan, zou er te veel onzekerheid rond het evenement hangen en is het allicht beter om het niet te organiseren. Ik verwacht ook dat het publiek massaal aanwezig zal zijn. Mensen gaan blij en geprikkeld zijn om buiten te komen en te gaan kijken wanneer er eindelijk nog eens iets wordt georganiseerd. Het is ook een deel van de charme van de sport. Als we dat zouden verliezen, zetten we grote stappen terug.”

Jan Bakelants analyseert de aangepaste wielerkalender: “Sterkst bezette Tour in jaren, atypische Vlaamse klassiekers”
Foto: Photo News

“Zou fantastisch zijn als wij en het team van Van der Poel alsnog een wildcard krijgen voor de Tour”

Mathieu Van der Poel heeft al openlijk de wens uitgesproken dat zijn team Alpecin-Fenix door de uitzonderlijke omstandigheden alsnog een extra wildcard zou krijgen voor de Tour de France. De Circus–Wanty-Gobert-ploeg van Bakelants kreeg voor de komende editie voor het eerst in vier jaar ook geen uitnodiging van organisator ASO. “Ik hoop dat ASO toch nog plaats maakt voor Van der Poel, het zou hun koers alleen maar interessanter maken. En als wij en passant dan ook nog een wildcard krijgen, zou dat alleen maar fantastisch zijn. Ik hoor ook maar geruchten waaien en ik weet niet hoe realistisch het is. Maar het zou wel een mooi signaal zijn van ASO om zuurstof te geven aan kleinere ploegen die het nu moeilijk hebben en elke vorm van exposure kunnen gebruiken. Met een ploeg of drie extra in de Tour gaat de veiligheid in ieder geval niet plots in het gedrang komen.”

Sterkste Tour in jaren

“Ik verwacht wel dat we het sterkste deelnemersveld in jaren gaan krijgen in de Tour. Andere jaren mikken sommige toppers toch eerder op de Giro. Maar die vindt nu diep in oktober plaats en als er dan een tweede coronagolf de kop opsteekt komt die organisatie in gevaar. Bovendien overlapt de Giro ook nog eens met de Ardeense klassiekers en de Vuelta. Ik verwacht dat elke ploeg met zijn allersterkste selectie naar de Tour zal trekken.”

Atypische Vlaamse klassiekers

Voor het eerst vinden de Waalse klassiekers plaats voor de Vlaamse klassiekers. “En dat is interessant”, meent Bakelants. “Ik denk dat meer renners nu voor een cumul tussen de Waalse en Vlaamse koersen zullen kiezen. In het verleden lieten sommige toppers de Ronde van Vlaanderen links liggen omdat ze wilden scoren in de Ardennen en schrik hadden om te vallen op Vlaamse wegen. Maar dat excuus valt nu weg. En bovendien kunnen renners die de Ardennen rijden niet meer naar de Giro, want die is ondertussen al bezig. Dus atypische Vlaamse klassiekers met een ander wedstrijdverloop, andere namen in de finale en andere winnaars zijn zeker mogelijk. Ook omdat de kans op slechter weer en regen in oktober groter is. En sommige renners - zoals mezelf- beter in het najaar dan in het voorjaar zijn. Het worden in ieder geval erg interessante klassiekers en ik kijk ernaar uit om mij te laten zien.”

LEES OOK.“Vergeefs zochten we enige logica in de nieuwe wielerkalender. Alweer is het lange lijstje van gemiste kansen in het wielrennen een misser rijker”

Herbekijk hieronder het volledige gesprek met Jan Bakelants.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN