Rudi Vranckx onderzoekt de impact van corona in probleemgebieden in ‘Corona: de nieuwe frontlijn’

Ons leven is momenteel zozeer ontregeld door de coronacrisis dat we dreigen te vergeten dat de situatie elders in de wereld nog veel schrijnender is. Rudi Vranckx praat met zijn contacten in probleemgebieden zoals Gaza, Syrië, Ecuador en Congo.

Journalistiek vanachter zijn computer: het is niet de stijl van Rudi Vranckx (60). De VRT-reporter brengt in conflictgebieden het liefst ter plekke verslag uit, maar het coronavirus maakt dat onmogelijk. Dus nam Vranckx contact op met de fixers die hem eerder al wegwijs maakten in landen waar het leven ook zonder corona ongemeen hard is. Hoe de mensen in de Gazastrook, Syrië, Ecuador en Congo overleven tijdens deze crisis, laat hij zien in zijn reportage Corona: de nieuwe frontlijn.

Zo belandt Vranckx – vanop afstand – bij helden die zieken verzorgen, maar ook bij mensen die zelf ziek werden. Calle uit Ecuador, bijvoorbeeld. De man probeert er het coronaprobleem in kaart te brengen, maar wordt tegengewerkt door het regime en is ondertussen zelf besmet.

Gaza wordt al decennia door de Israëli’s afgesloten van de buitenwereld en zal zo misschien gespaard blijven van het ergste. Maar als er een massale uitbraak komt, dan zal het gebrek aan medisch materiaal een hoge tol eisen. Ingenieurs proberen zich daarom voor te bereiden. Ze bouwen beademingstoestellen op basis van ruitenwissermotoren.

In het door oorlog gegeselde Idlib, in Syrië, zit de angst voor de verdere verspreiding van het virus er goed in. Van social distancing kan geen sprake zijn in de overbevolkte vluchtelingenkampen. En handen wassen is er al helemaal niet bij, als je niet eens proper water hebt. In Congo is de situatie chaotisch, zoals zo vaak. Omdat de eerste coronaslachtoffers in regeringskringen vielen, denken velen dat het rijkemensenziekte is, terwijl anderen simpelweg weigeren te geloven dat er een probleem is. Hoe hard het land effectief wordt getroffen, brent Vranckx in kaart.

Corona: de nieuwe frontlijn, Canvas, 21.20 uur

Door jdr
Helden van corona
Slachtoffers van corona
Meest recent