Oom getuigt over Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen: “Hij zei dan: nonkeltje, geloof me, die vrouwen hebben mij weer uitgedaagd”

Jean-Pierre Bakelmans, de oom van Steve Bakelmans. Foto: Telefacts

Schilde -

Het was nonkel Jean-Pierre Bakelmans die zich noodgedwongen jarenlang ontfermde over probleemkind Steve. Toen de politie een opsporingsfoto van hem verspreidde, wist hij meteen dat hij achter de moord op Julie Van Espen moest zitten, getuigt hij in Telefacts. “We zijn een paar keer te veel in zijn leugens getrapt. Alle contact is sinds Julie definitief verbroken.”

“We hebben jarenlang geprobeerd om Steve het hand boven het hoofd te houden. Maar ja, dat is mislukt he.” Jean-Pierre Bakelmans windt er geen doekjes om in de aflevering dinsdagavond van Telefacts. Het duidingsprogramma reconstrueerde de laatste dag van de betreurde Julie Van Espen én de wankele levensloop van haar moordenaar die ze louter toevallig kruiste. Jean-Pierre en zijn vrouw zeggen zich schuldig te voelen, maar zeggen alles gedaan te hebben om de ontspoorde serieverkrachter op te vangen en enige houvast te bieden.

Nonkel Jean-Pierre spreekt van een zeer moeilijke jeugd, met een moeder die Bakelmans in de steek liet en een vader met wie de band heel slecht was. “Al snel had Steve het bij de rest van de familie verkorven”, vertelt hij. “Het is in zijn jeugd meteen misgegaan, want hem tot een gefrustreerd persoon heeft gemaakt. Mijn vader heeft Steve een tijd op het goede pad proberen houden, en nadien wij. Ook zijn zesjarig zoontje trok bij ons in Keerbergen in. Af en toe verdween hij van de radar.”

Oom getuigt over Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen: “Hij zei dan: nonkeltje, geloof me, die vrouwen hebben mij weer uitgedaagd”
Serieverkrachter en moordenaar Steve Bakelmans.

Krak in minimaliseren

Als iemand het criminele parcours van Bakelmans van relatief kortbij heeft kunnen volgen, is het Jean-Pierre. Hij getuigde daarover eerder al in Het Nieuwsblad. Wat op zijn achttiende begon met auto-inbraken en diefstallen, escaleerde in 2004 - Bakelmans is dan 23 - voor het eerst helemaal. Er volgt een eerste verkrachting. De op dat ogenblik dakloze Bakelmans misbruikt een vrouw van 58 die hem thuis een boterham aanbiedt.

“Hij heeft die verkrachting enorm geminimaliseerd”, getuigt de nonkel. “Ik zei dat we moesten weten wat er daar allemaal gebeurd was. Hij zei dat hij in haar zetel zat en dat ze avances begon te maken. Hij zei dat hij op straat leefde en niemand had dus inging op die zogezegde avances. En dat ze nadien alsnog terugkrabbelde. Steve zei dan: nonkeltje, die vrouw heeft mij proberen verleiden. We zijn een paar keer te veel in zijn leugens getrapt.”

In 2016 volgt een twee verkrachting, met name van zijn ex. Hij zit drie maanden in voorhechtenis en belde naar Jean-Pierre. “Nonkeltje, sorry, het is weeral zover, ik zit in de gevangenis. De vrouwen hebben mij weer uitgedaagd.”

Psychiater betaald, tegen beter weten in

Als hij vrijkomt is het Jean-Pierre die Bakelmans’ psychiater betaalt. In therapie gaan was immers een vereiste om uit de gevangenis te blijven, en de nonkel probeert er tegen beter weten nog iets van te maken. “Zijn besluit was dat Steve eigenlijk een brave jongen was, niet agressief, iemand waarvan iets te maken vel”, zegt de nonkel. Een gerechtspsychiater trekt daarentegen een heel andere conclusie: Bakelmans is wél gevaarlijk. Een tikkende tijdbom die maar beter zijn medicijnen blijft nemen en best permanent begeleid wordt.

Volgens de nonkel was hij in Keerbergen “niet echt” agressief. “Hij durfde wel eens uit te vliegen tegen mijn vrouw. “Steve, zo niet hé”, sprak ik dan. Voor mij had hij nog een tikkeltje ontzag, denk ik.”

Oom getuigt over Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen: “Hij zei dan: nonkeltje, geloof me, die vrouwen hebben mij weer uitgedaagd”
Foto: BELGA

“Charmeur”

In het najaar van 2018 vertrekt hij na een stevige woordenwisseling. Opnieuw richting de straat, opnieuw naar Antwerpen, opnieuw joints en drank, opnieuw af en toe onderdak bij vrouwen. “Steve had een speciale gave om vrouwen te bespelen. Vaak kon hij dan voor een week bij vrouw X of vrouw Y terecht. Maar nooit langer. Altijd kwam zijn dominante ik boven.”

Dakloze en hopeloos uitgesteld proces

Telefacts zoemt ook in op de - intussen gekende - fouten bij Justitie. Zo kreeg Bakelmans in eerste aanleg vier jaar cel voor de verkrachting van zijn tweede slachtoffer. Hij werd niet onmiddellijk aangehouden, tekende beroep aan tegen zijn veroordeling en zag zijn nieuwe rechtszaak door allerlei omstandigheden telkens uitgesteld. (De Hoge Raad voor Justitie heeft maanden geleden in een rapport een hele resem aanbevelingen gedaan om zaken met seksuele delinquenten altijd als prioritair te beschouwen, nvdr.)

Oom getuigt over Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen: “Hij zei dan: nonkeltje, geloof me, die vrouwen hebben mij weer uitgedaagd”
De befaamde foto: Steve Bakelmans, met het fietsmandje van Julie, vlak na de moord. Foto: federale Politie

Al die tijd zwierf Bakelmans op straat en stopte met zijn medicatie, nodig om zijn agressieprobleem en psychoses te onderdrukken. Pas in juni 2019 zou zijn zaak in beroep voorkomen. Wat niemand wist, was dat hij op ontploffen stond.

“Het was Steve, zonder twijfel”

De rest is helaas intussen gekend. Een maand voor dat proces, op 4 mei in de vooravond, besloop hij als een gefrustreerd seksueel roofdier zijn derde slachtoffer langs het kanaal: Julie Van Espen (23). De studente, al fietsend onderweg naar vriendinnen in’t Stad overleefde het niet. Jean-Pierre: “Toen we wat later zijn opsporingsfoto op het nieuws zagen, wisten we meteen: Steve heeft dat arme meisje vermoord.”

Oom getuigt over Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen: “Hij zei dan: nonkeltje, geloof me, die vrouwen hebben mij weer uitgedaagd”
De betreurde Julie Van Espen (23), dinsdagavond te zien in een reconstructie van het VTM-programma Telefacts. Foto: UA
Door Pieter Huyberechts en Benjamin Praet
AANGERADEN
Meest recent