25 procent van de bruggen in Vlaanderen is in slechte staat

Bron © BELGA

Foto: Conny Justé

Ongeveer zeshonderd Vlaamse bruggen verkeren in slechte of zeer slechte staat. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Björn Rzoska (Groen). Die achterhaalde ook dat het aantal medewerkers om de bruggen in de gaten te houden, gehalveerd in tien jaar is gehalveerd.

De lijst van Vlaamse bruggen in zeer slechte staat wordt elk jaar langer. In 2017 waren het er 28. In 2020 zijn dat er 44. Bij de bruggen die ernstig beschadigd zijn, brokkelt het beton af, zie je scheuren, verzakkingen en roestvorming, meldt Groen. Sommige bruggen zijn bijna een halve eeuw oud.

“Dat is tekenend voor hoe Vlaanderen omspringt met haar infrastructuur”, vindt Rzoska. “Elke minister van Mobiliteit kent het probleem en schuift het voor zich uit. Er wordt ook haast geen budget voor uitgetrokken.”

Onderhoud en herstel van bruggen mag geen onderwerp zijn waar elk jaar opnieuw over onderhandeld wordt, vindt hij. “Daar moet een vast budget voor geprikt worden over legislaturen heen, waar ministers hun handen van af houden.”

Rzoska klaagt ook aan dat het aantal controleurs voor bruggen in slechte staat, de voorbije jaren sterk is teruggelopen. Volgens cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer waren er in 2010 nog ruim 38 voltijdse equivalenten en waren dat er in 2019 nog maar 20.

Door gjs
AANGERADEN