“Geen acuut gevaar voor weggebruikers” door slechte staat van bruggen, minister pakt slechtste exemplaren prioritair aan

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Voor dit jaar staat 160 miljoen euro ingeschreven voor de herstelling van bruggen, waarvan 90 miljoen euro specifiek naar de bruggen van categorie 4 gaat, dus de bruggen in slechte toestand. Dat zegt Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), in een reactie op de kritiek van Groen op de toestand van de Vlaamse bruggen. 600 bruggen in ons land zijn er slecht aan toe, zo blijkt woensdag. “Maar acuut gevaar voor de weggebruiker is er niet”, klinkt het bij Wegen en Verkeer.

Ongeveer zeshonderd Vlaamse bruggen verkeren in slechte of zeer slechte staat. Dat bleek uit het antwoord van minister Peeters op een vraag van Björn Rzoska (Groen). Die achterhaalde ook dat het aantal medewerkers om de bruggen in de gaten te houden, in tien jaar is gehalveerd.

LEES OOK. 25 procent van de bruggen in Vlaanderen is in slechte staat

Volgens Wegen en Verkeer is er nooit sprake van een nulrisico. “Maar alle experten zeggen dat er momenteel geen acuut gevaar is voor de weggebruikers”, benadrukt Daniels. “Wanneer er wel een veiligheidsrisico is dan nemen we onmiddellijk maatregelen. Ofwel sluiten we de brug af voor het verkeer dat er mag over rijden.” Ze verwijst naar de aanrijding aan de brug Drasop in Halle. Wegen en Verkeer besliste toen onmiddellijk enkel voetgangers of fietsers nog over de brug te laten gaan.

“Ofwel nemen we onder de brug maatregelen. Denk aan de netten die we hebben gehangen aan het viaduct van Gentbrugge”, verduidelijkt de woordvoerder van Wegen en Verkeer.

Wat nu?

Wat moet er nu verder gebeuren? “Dat is een politieke vraag natuurlijk. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de bevoegde minister, zij is verantwoordelijk voor de verdeling van de budgetten en de keuze of er extra personeel bijkomt.”

Die minister, Lydia Peeters, zegt 160 miljoen euro te gaan uittrekken om de slechtste bruggen aan te pakken. Vlaanderen telt ruim 2.700 kunstwerken, waaronder de bruggen vallen. Die worden continu geïnspecteerd op verschillende manieren, benadrukt Peeters. De bruggen zijn onderverdeeld in vier categorieën. Categorie 4 telt de bruggen die er het slechtst aan toe zijn. Die moeten hersteld of gerenoveerd worden, al hoeven we niet onmiddellijk paniek te slaan.

Onder die categorie vallen 44 bruggen en die gaat de Vlaamse regering deze legislatuur prioritair aanpakken. Het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) voorziet voor dit jaar 160 miljoen euro voor de kunstwerken, waarvan 90 miljoen euro voor de bruggen in categorie 4 - goed voor zowat tien bruggen. Minister Peeters merkt op dat bijvoorbeeld ook werken aan het Viaduct van Vilvoorde gepland staan. Die zijn goed voor 50 miljoen euro, maar vallen niet onder het budget van 90 miljoen euro.

“Ik geef toe dat er een enorme onderhoudsachterstand is”, aldus de minister. Mochten er meer middelen voorhanden zijn, dan zou het tempo ook worden opgekrikt. Maar nu is het de bedoeling te focussen op de prioritaire bruggen, zegt Peeters.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent