REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”

Bayat is de bondsvoorzitter en algemeen directeur van Charleroi Foto: BELGA

Mehdi Bayat, bondsvoorzitter en algemeen directeur van Charleroi, juicht de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad toe. Ook Sven Jaecques (Antwerp) en Karel Van Eetvelt (Anderlecht) zijn tevreden dat er eindelijk een eerste horde werd genomen. Jozef Allijns (KV Kortrijk) en Michel Louwagie (AA Gent) sluiten zich daarbij aan, maar zien toch nog een pak onduidelijkheiden.

“Mensen zeggen me dat ik drie weken heb gevochten voor één zinnetje in de uiteenzetting van premier Wilmès: geen competitiewedstrijden voor 31 juli”, aldus Bayat. “Maakt niet uit, die duidelijkheid is er nu. Er zijn evenwel nog veel vragen: oefenmatchen, de promotiewedstrijden, de bekerfinale,…”

Tja, die bekerfinale waarbij zijn club Charleroi rechtstreeks is betrokken. Als die bekerfinale niet kan worden gespeeld, gaat Charleroi rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. Als de finale wel wordt gespeeld en Antwerp wint die van Club Brugge, dan krijgt Antwerp dat rechtstreeks ticket.

“Ik heb het altijd gezegd en ik herhaal: ik wil dat de bekerfinale gespeeld wordt als het de gezondheid van de mensen niet in gevaar brengt. Dat kan nu op 1 of 2 augustus. Als het kan, mag die finale van mij gespeeld worden. Mijn vraag aan de politiek was net daarom: tot 31 juli. Omdat we pas op 3 augustus de namen van de Belgische deelnemers aan de Europabekers moeten doorgeven, kan die finale in theorie nog worden gespeeld. Maar het is ook afwachten wat de overheid ervan zal zeggen. Ik bedoel de burgemeester van de stad waar die wedstrijd gespeeld wordt. Er is altijd het gevaar van de samenscholing van de supporters. Let wel: we hebben met zijn allen gehoord ‘tot minstens 31 juli’. Niemand weet hoe de situatie op dat moment zal zijn. Zelfs de virologen niet.”

Bayat ziet de competitie nog wel hervatten in augustus. Mogelijk zelfs met een beperkt aantal toeschouwers in de tribune.

“Dat moeten we nog afwachten. Kijken hoe de gezondheidssituatie evolueert. In elk geval worden de wedstrijden in de voorronden van de Europa League en Champions League voor het seizoen 2020-21 ook al in augustus gespeeld. Dan moet de competitie ook kunnen beginnen. Maar nog eens: als de toestand het toelaat.”

Jozef Allijns (Kortrijk): “Zonder oefenduels kunnen we niet in augustus hervatten”

Jozef Allijns was begin maart de eerste die riep dat de competitie best kon worden stopgezet. Ruim twee maanden later is het dan zo ver.

“Maar er blijft toch nog veel onduidelijk”, aldus de voorzitter van Kortrijk. “Hoe zit het met de oefenwedstrijden? Als we die niet mogen spelen, kunnen we onmogelijk in augustus beginnen voetballen. We hebben immers zes weken voorbereiding nodig en er moeten oefenduels worden gespeeld. Dat kan niet anders. Dan zie ik geen andere mogelijkheid dan het format voor volgend seizoen aan te passen. Begin september beginnen en dan nog 30 wedstrijden in de reguliere competitie en 10 in de play-offs spelen is onmogelijk. Het was nu al dringen en we begonnen al eind juli. Volgende week op de Algemene Vergadering van 15 mei worden belangrijke beslissingen genomen. Promotie, degradatie, Europese tickets, bekerfinale of niet, enz…”

 REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”
Foto: BELGA

Sven Jaecques (Antwerp): “Eindelijk een eerste horde genomen”

Antwerp-voorzitter Paul Gheysens hield eind april een pleidooi voor een snelle heropstart van de competitie. “We moeten zo snel mogelijk, uiterlijk 1 juli, terug beginnen voetballen”, opperde de sterke man van de Great Old. Maar woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat dat pas opnieuw kan vanaf 1 augustus, wat impliceert dat de huidige competitie afgelopen is. “Dat lijkt mij een vrij logische conclusie”, reageert General Secretary & Sports bij Antwerp Sven Jaecques. “Ons standpunt vooraf was duidelijk: een beslissing over de stopzetting van de competitie kan niet door de clubs genomen worden, wél door de overheid en de experten. Met dit advies van de Veiligheidsraad is er eindelijk een eerste horde genomen. Het is nu aan de werkgroep van acht om tegen 15 mei (wanneer de Pro League vergadert, red.) de beste deal te vinden voor het Belgische voetbal.”

Want wat met de kampioen, de stijger(s) en daler? Wat met het competitieformat? En wat met de bekerfinale waarin Antwerp het zou opnemen tegen Club Brugge? Pro League-voorzitter Peter Croonen liet al verstaan dat het de bedoeling is om die alsnog af te werken. Een bekerfinale zonder publiek en mét nieuw samengestelde kernen dan maar? “Daarover gaan wij nu geen standpunt innemen”, aldus Jaecques. “Het is beter om de rangen even te sluiten en de zaken intern aan te pakken. We zijn bovendien niet de enige betrokken partij in het vraagstuk dat volgende week vrijdag op tafel ligt. Het is een aaneenschakeling van beslissingen. We zitten bijvoorbeeld volop in de periode waarin het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red.) zich uitspreekt over de licenties. Ook die uitkomst zal een impact hebben.”

 REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”
Foto: Joris Herregods

Karel Van Eetvelt (Anderlecht): “Ik feliciteerde Club Brugge maand geleden al met hun titel”

Bij Anderlecht ziet het er naar uit dat ze als 8ste in de stand opnieuw geen Europees Voetbal zullen halen. Voor het tweede jaar op rij. CEO Karel Van Eetvelt zag die beslissing aankomen.

“Geen wedstrijden tot 31 juli: dat is wat we verwacht hadden. De dag nadat de Raad van Bestuur van de Pro League advies had gegeven om de competitie stop te zetten (3 april, nvdr), heb ik Club Brugge al gefeliciteerd met hun titel. Toen wist ik al dat het afgelopen was. Zij zijn de verdiende kampioen. Voor het overige ga ik niet te veel commentaar geven. Wat moeten nu kijken hoe we die stopzetting kunnen regelen op een correcte en evenwichtige manier, een manier die aanvaardbaar is voor iedereen. Alsook hoe we volgend jaar een leuke competitie kunnen organiseren voor de voetbalfans. We zullen streven naar een zo groot mogelijk draagvlak, een formule waar zoveel mogelijk - liefst alle ploegen - zich in kunnen vinden. Daarnaast zijn we bij Anderlecht ook aan het kijken hoe we voetbal op een virtuele, digitale manier volgend seizoen misschien toch tot bij onze supporters en partners kunnen krijgen.”

 REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”

Louwagie: “Stapje vooruit maar we zijn er nog lang niet”

Michel Louwagie reageert opgelucht na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.

“Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is”, aldus de algemeen directeur van AA Gent. “Nu ja, gedeeltelijk duidelijkheid want over de groepstrainingen weten we nog niets. Het is een klein stapje want nu kan er ook over de bekerfinale en de promotiewedstrijden gediscussieerd worden.”

Louwagie zit met zes andere clubleiders in een werkgroep die het volgende seizoen, financieel én sportief, moet voorbereiden. Het gaat dan over financiële compensaties en de format voor volgend seizoen.

“Dat wordt inderdaad een klus. Het is nu eerst nog afwachten wat het wordt met de licenties van Moeskroen en KV Oostende. Pas dan kunnen we duidelijkheid scheppen. Het is een hele verantwoordelijkheid, dat wel.”

 REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”
Foto: BELGA

Foulon (Waasland-Beveren): “Ik bereid me voor op een seizoen in 1A”

Daam Foulon, verdediger van Waasland-Beveren, vindt het een logische beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. “De gezondheid primeert”, vertelt hij. “Gezien de omstandigheden hebben de experts een logische beslissing genomen. Ook al wil je als voetballer natuurlijk zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Deze beslissing zal ook een invloed hebben op de algemene vergadering van de Pro League, die al een paar keer is uitgesteld. Ze hebben nu groen licht gekregen om de competitie stil te leggen, wat ze voordien niet konden.”

Voor Foulon en Waasland-Beveren blijft het voorlopig wel nog even bang afwachten. De rode lantaarn schippert momenteel nog tussen 1A en 1B. “Natuurlijk hoop ik dat we in 1A blijven.”, aldus Foulon. “Al kent voorlopig niemand het antwoord. Daarvoor moeten we de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei afwachten. De competitie is nooit volledig afgewerkt, waardoor er ook geen eindklassement is. Op de laatste speeldag konden we het behoud nog afdwingen. Hoe moeilijk het ook leek. Voorlopig zijn er gewoon nog te veel onduidelijkheden. Ik bereid me voor op een seizoen in 1A.”

 REACTIES. Bayat: “Bekerfinale mag van mij worden gespeeld”, Allijns: “Zonder oefenduels niet in augustus hervatten”
Foto: BELGA

Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, wenste geen commentaar te geven. Het staat wel vast dat de Waaslanders nooit een degradatie zullen aanvaarden op basis van 29 speeldagen. Zelfs niet als ze daar financiële compensatie voor krijgen. Gebeurt dat wel, dan stappen ze naar de rechtbank.

Geen commentaar bij Beerschot en OH Leuven

Ook Beerschot en OH Leuven, de 1B-clubs die nog moeten afwachten of ze de promotiefinale zullen mogen betwisten, wensten ze geen commentaar te geven.

“De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdagmiddag beslist dat er vóór 1 augustus geen voetbalwedstrijden mogen plaatsvinden. OH Leuven neemt akte van die beslissing die wat meer duidelijkheid schept voor de sportwereld in het algemeen en voor het voetbal in het bijzonder”, staat te lezen op de website van OHL.

“De club kijkt nu uit naar de beslissingen van de Algemene Vergadering van de Pro League. Die vergadering vindt plaats op vrijdag 15 mei. Tot die datum zal OHL zich onthouden van verder commentaar.”

Door lvdw, dige, jug, who
AANGERADEN
Meest recent