Na 19 maanden wachten heeft Neufchâteau een nieuwe gemeenteraad

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Negentien maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is woensdagavond in Neufchâteau in de provincie Luxemburg eindelijk de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Uittredend burgemeester Dimitri Fourny (CDH) gaf de fakkel door aan Michèle Mons delle Roche (MR).

Wegens het coronavirus had het uittredende schepencollege de voor 19 maart geplande zitting uitgesteld, maar woensdagavond lukte het dan toch, weliswaar in uitzonderlijke omstandigheden. Publiek was niet toegelaten, de afstandsmaatregelen waren van kracht en alle verkozenen droegen een mondkapje.

Na 19 maanden wachten heeft Neufchâteau een nieuwe gemeenteraad
Burgemeester Michèle Mons Delle Roche legt de eed af. Foto: BELGA

Met de installatie van de nieuwe gemeenteraad komt een einde aan een aanslepende verkiezingssaga. De provinciegouverneur had de uitslag van de verkiezingen van oktober 2018 ongeldig verklaard na vermoedens van verkiezingsfraude door Fourny en zijn lijst.

Op 16 juni vorig jaar moesten de inwoners opnieuw naar de stembus. Ook dat resultaat werd echter betwist. Fourny, die zijn sjerp dreigde te verliezen aan een alliantie van MR met een kleine lokale partij, diende een klacht in omdat buitenlandse inwoners in de gemeente niet konden stemmen. De provinciegouverneur ging te rade bij het grondwettelijk hof en keurde uiteindelijk in februari van dit jaar de uitslag goed.

AANGERADEN