Oppositie blij met uitstel van Poolse presidentsverkiezingen

Bron © BELGA

De Polen moesten zondag normaal gezien een opvolger voor deze Andrzej Duda aanduiden. Foto: EPA-EFE

De Poolse oppositie reageert positief op de beslissing om de presidentsverkiezingen van zondag uit te stellen. “Het is goed nieuws dat de verkiezingen niet op 10 mei en waarschijnlijk zelfs niet in mei kunnen plaatsvinden”, aldus Jan Grabiec, woordvoerder van de grootste oppositiecoalitie Burgercoalitie. Die partij pleitte er al langer voor om de verkiezingen uit te stellen omwille van het coronavirus.

Ook de presidentskandidaat van de conservatieve PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, verwelkomde de beslissing. Volgens de kandidaat zag regeringspartij PiS haar fout in en erkende die niet in staat te zijn de verkiezingen te organiseren.

De Polen hadden normaliter aanstaande zondag een nieuwe president moeten kiezen. Omdat de kiezers als gevolg van de corona-epidemie onmogelijk naar de stemlokalen konden afzakken, voerde PiS de voorbije weken de forcing voor een stemming per post. De plotse wijziging van de stemprocedures stuitte echter op zwaar verzet van de oppositie en een kleinere coalitiepartner.

Na wekenlang gebakkelei haalde PiS woensdagavond dan ook bakzeil. Eenmaal het hooggerechtshof de stembusgang van 10 mei ongeldig heeft verklaard, zal de voorzitter van het Lagerhuis nieuwe verkiezingen aankondigen “op de eerst mogelijke datum”, zo stelt PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski in een gemeenschappelijke verklaring met gewezen vicepremier Jaroslaw Gowin, de leider van de coalitiepartner van PiS.

Beide politici stellen wel dat de verkiezingen ook op de latere datum per post zullen plaatsvinden. “Gelet op de veiligheid van de Polen zullen de verkiezingen als gevolg van de epidemie per post gehouden worden”, aldus de verklaring.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent