UCI-voorzitter Lappartient ziet gigantische daling van het aantal dopingcontroles: “Deze situatie is vrij uitdagend”

Bron © Cyclingnews

Foto: Photo News

Het is in coronatijden niet vanzelfsprekend om dopingcontroles uit te voeren bij topsporters. UCI-voorzitter David Lappartient heeft toegegeven dat er een daling van liefst 95 procent is.

LEES OOK. Belgische topatleten maken zich zorgen over antidopingbeleid: “Hopelijk gaan ze bij de cowboys wel nog langs” (+)

Enkele weken geleden leerde een belronde van uw krant bij vijftien Belgische topsporters dat geen van hen ‘in hun kot’ een dopingcontroleur op bezoek heeft gekregen. Maar die trend tekent zich blijkbaar ook op internationaal vlak af.

Toprenners zoals Romain Bardet, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot en Chris Froome hebben naar eigen zeggen al “een eeuwigheid” geen dopingcontrole meer gehad. Volgens het meest recente rapport van de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) zijn er 95 procent minder bloed- en urinetesten gedaan sinds het wielerseizoen werd stopgezet na Parijs-Nice in maart.

UCI-voorzitter David Lappartient erkent het probleem. “We hebben gemerkt dat de situatie voor de strijd tegen doping vrij uitdagend is geweest”, klinkt het. “Door de lockdown in verschillende landen was het nogal moeilijk om tests te plannen. Minder dan vijf procent daarvan werden afgeleverd vergeleken met een normale situatie. We zijn in overleg met de CADF om zo snel mogelijk weer op schema te geraken.”

Biologische paspoort

Lappartient hoopt dat het invullen van verblijfsgegevens of whereabouts voorlopig soelaas brengt. Net als het biologische paspoort. “Daarmee zullen we kunnen zien of er manipulaties gebeurd zijn tussen het begin en het einde van de lockdown. We zijn er vrij zeker van dat we dopingovertredingen kunnen vaststellen in die periode. De CADF zal zijn best doen om de geloofwaardigheid van onze sport te garanderen voor het tweede deel van het seizoen.”

Kleine opmerking daarbij. Tot op heden werd slechts één renner geschorst voor het knoeien met een biologisch paspoort, Jaime Rosón.

UCI-voorzitter Lappartient ziet gigantische daling van het aantal dopingcontroles: “Deze situatie is vrij uitdagend”
Foto: EPA-EFE

“Ons budget is een slechte grap”

Ook Witold Banka, de voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA) ziet heil in het biologische paspoort. “Mijn oproep aan atleten is dat er in deze periode geen ruimte is voor bedrog”, aldus de Pool in een gesprek met Cyclingnews. “Het is logisch dat de sport een stapje terugzet wanneer er levens op het spel staan, maar dopingcontroles zijn niet onze enige wapens. We hebben het biologische paspoort, analyses op lange termijn en lopende onderzoeken.”

“Mijn grootste bezorgdheid, wanneer ik naar het WADA kijk, is dat ons budget een slechte grap is”, aldus Banka. “We mogen dan wel veel middelen hebben, en experten en mogelijkheden… Een budget van 36 miljoen dollar (33,3 miljoen euro, red.) per jaar voor een globale organisatie? Vergelijk dat eens met de budgetten van bepaalde wielerploegen...”

Toch een lichtpuntje: MPCC meldt slechts 3 dopinggevallen afgelopen 3 maand

Het MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) brengt aan het licht dat slechts 3 renners positief testten gedurende de eerste 3 maanden van het jaar, tegenover de 32 dopinggevallen in 2019 over dezelfde periode.

Het zijn de meest hoopgevende cijfers sinds de tellingen in 2014. Twee van de drie positieve gevallen komen uit het mountainbiken bij de vrouwen.

UCI-voorzitter Lappartient ziet gigantische daling van het aantal dopingcontroles: “Deze situatie is vrij uitdagend”
Foto: MPCC
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN