Omstreden Australische kardinaal had weet van kindermisbruik door priesters

Bron © BELGA

George Pell Foto: AFP

De Australische kardinaal George Pell, die vorige maand door het Australische Hooggerechtshof vrijgesproken werd van seksueel misbruik, was op de hoogte van decennialang kindermisbruik door katholieke priesters maar hij heeft daar niet voldoende tegen opgetreden. Dat blijkt uit een geredigeerd rapport van een commissie ter zake.

De 78-jarige Pell werd in maart vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel wegens seksueel misbruik van twee koorknapen in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren negentig. De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney was ook schatbewaarder van het Vaticaan. Begin vorige maand werd hij, verrassend, vrijgesproken door het Australische Hooggerechtshof. Pell heeft altijd zijn onschuld volgehouden.

“Toentertijd stond kindermisbruik op zijn radar”, stelt de Royal Commission, die de onderzoeksresultaten donderdag naar buiten bracht. Zo zou Pell onder meer pedofiel Gerald Ridsdale, een priester die honderden jongetjes misbruikte, de hand boven het hoofd hebben gehouden. Daarnaast had Pell actie moeten ondernemen toen hij lucht kreeg van het misbruik in de kerk.

Het rapport werd al in 2017 uitgebracht maar meer dan 100 bladzijden werden gecensureerd om de rechtsgang niet in het gedrang te brengen. Nu is de ongecensureerde versie dus vrijgegeven door de Australische overheid.

Door jvh
AANGERADEN