British Airways-moeder IAG zoekt overheidssteun na zwaar verlies

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het moederconcern van de luchtvaartmaatschappijen British Airways, Iberia en Vueling heeft zwaar te lijden onder het nieuwe coronavirus. In het eerste kwartaal was er 1,7 miljard euro verlies. De omzet daalde meer dan 13 procent tot 4,6 miljard euro en het aantal passagiers daalde bijna een vijfde tot 19,9 miljoen.

Het bedrijf klopt daarom bij de overheden aan voor staatssteun. In Groot-Brittannië maakt IAG inmiddels gebruik van leningen die gewaarborgd zijn door de overheid. Maar het bedrijf vroeg ook staatssteun aan - een regeringswoordvoerder wilde er donderdag niets over kwijt. Iberia en Vueling klopten dan weer aan bij de Spaanse regering.

De hele luchtvaartsector gaat momenteel door een zware crisis. Door het nieuwe coronavirus en de maatregelen om de verspreiding in te dammen, is het luchtverkeer uiterst zwaar teruggevallen.

Sinds eind maart hebben de IAG-maatschappijen bijvoorbeeld het aanbod met 94 procent teruggeschroefd. De meeste kisten blijven op het tarmac. Topman Willie Walsh, die zijn pensionering omwille van de crisis uitstelt tot september, verwacht dat ten vroegste in 2023 het aantal passagiers opnieuw op het niveau van 2019 komt.

Door jvh
AANGERADEN