Abonnee worden? Kies je leesformule

08/05/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Niet voor 8 juni naar het appartement aan zee.  Lisa Van Damme

Gouverneur stopt muiterij kustburgemeesters over komst naar tweede verblijf

“Willen of niet: ze zúllen de regels volgen”

De burgemeesters aan zee zijn aan het muiten geslagen: de Nationale Veiligheidsraad besliste dat ­eigenaars ten vroegste op 8 juni naar hun kust­appartementje mogen. Maar daar trekt onder meer Jean-Marie Dedecker (LDD) zich geen fluit van aan. “Kom maar af.” De West-Vlaamse gouverneur grijpt in. “Ze hebben niet te beslissen. Ze ­moeten de regels volgen of we zullen ze dwingen.”

“Er is geen tijd voor kluchtjes, he zeg.” De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé wist niet wat hij hoorde toen hij de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) gisteren in het parlement tekeer zag gaan tegen premier Sophie Wilmès (MR). De beslissing van de Veiligheidsraad dat mensen met een tweede verblijf daar nog tot minstens 8 juni moeten wegblijven, lapt ­Dedecker aan zijn laars.

“Er is geen reden meer om niet te komen: virologen hebben al gezegd dat het weinig uitmaakt waar je in je kot blijft, thuis of in je tweede verblijf, zolang je je maar aan de regels van social distancing houdt. Ook het argument dat je van de kust moet wegblijven om de druk op de ziekenhuizen hier laag te houden, is niet meer van tel”, vindt Dedecker. “Dus kom maar af. De agenten van mijn politiezone zullen daar vanaf 18 mei alleszins niet meer op controleren.”

Niets van, zegt Carl Decaluwé. Hij is als gouverneur de vertegenwoordiger van de federale overheid in de provincie. En een van zijn bevoegdheden is waken over de veiligheid. “De kustburgemeesters hebben in deze situatie niet te beslissen”, zegt hij. “We zitten in een federaal crisisplan, de situatie is ernstig. De opdracht van de lokale politiezones is te controleren of de maatregelen opgevolgd worden. Als ik zie dat dat manifest niet gebeurt, kan ik ingrijpen. Door het beleid bij te sturen of door afspraken te maken met de federale politie.”

Dedecker zei dat premier Wilmès “de federale politie mag sturen”, maar dat er niet gecontroleerd zal worden.

Wilmès zelf ging in de Kamer niet in op de kwestie. Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wilde niet op de zaak ingaan. “We concentreren ons op de fase die op 11 mei begint.”

De burgemeesters staan onder enorme druk: de lokale economie ligt op z’n gat en de gemeentehuizen worden overspoeld met mails en telefoontjes van misnoegde eigenaars. Ze eisen dat ze weer naar hun flat mogen of vragen een deel terug van de honderden euro’s die ze elk jaar aan tweedeverblijverstaks betalen. Het gaat om een enorm publiek: onze kust telt meer dan 97.000 tweede verblijven, het publiek genereert een omzet van meer dan een miljard euro per jaar.

Geen pannenkoeken

“Het zijn wij die aan zee de boel doen draaien”, zegt Freddy Gressens (69) uit Zwijndrecht, die een appartementje in Blankenberge heeft. “Ik snap ook niet waarom wij niet zouden mogen komen. We gaan ook braaf in ons kot blijven, want er is toch niks open. Wees gerust: we gaan geen pannenkoek eten in een drukke taverne.”

“Het wordt gewoon steeds moeilijker nog te controleren of die eigenaars komen of niet”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V), de voorzitter van het kustburgemeestersoverleg. “Ikzelf ga de mensen zeker niet oproepen om af te komen, maar we zijn ­teleurgesteld. Ik hoop dat ze die datum toch ­aanpassen naar een datum in mei.”

Maandag zitten de burgemeesters samen, met ­gouverneur Decaluwé en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Ze willen daar een gefaseerd plan voorstellen: eerst de tweedeverblijvers, dan de dagjestoeristen. “Dat wordt een enorme puzzel”, zegt Decaluwé. “Op een drukke zomerdag loopt er een man of 50.000 op de dijk. Als je de social distancing wil garanderen, dan kom je aan minder dan 10.000.”

Nu in het nieuws