Justitie laat zaak tegen ex-veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, vallen

© REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat de aanklachten tegen Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van president Donald Trump, verrassend vallen.

Het ministerie vroeg donderdag aan het federaal gerechtshof in de hoofdstad Washington om een einde te maken aan de procedure. Flynn speelde een centrale rol in het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller over mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Flynn gaf toe dat hij tijdens een FBI-verhoor opzettelijk valse verklaringen had afgelegd over zijn contacten met de toenmalige Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak. Flynn sprak in december 2016 illegaal met Kisljak over Amerikaanse sancties tegen Moskou en een aanstaande stemming over een VN-resolutie over het Israëlische kolonisatiebeleid.

“Erin geluisd door FBI”

Hij moest na de bekentenis dat hij gelogen had in 2017 opstappen, na amper 23 dagen in dienst als veiligheidsadviseur van Trump.

Ondanks de bekentenis, vermeldt een mededeling van het ministerie nu dat een verdere vervolging in de zaak niet de belangen van justitie dient. De zaak wordt geseponeerd.

Flynn nam vorig jaar nieuwe advocaten in de arm, die zijn schuldbekentenis betwistten. Ze zeiden dat Flynn erin werd geluisd door de FBI. Volgens voormalig FBI-baas James Comey vroeg Trump hem om het onderzoek naar Flynn stop te zetten.

LEES OOK

Nu in het nieuws