China zet succesvolle stap richting eigen ruimtestation

Bron © BELGA

Foto: AP

Het nieuwe Chinese ruimteschip dat begin vorige week gelanceerd werd zonder bemanning, “is met succes terug geland” op aarde na een proefmissie. Dat meldt het Chinese ruimtevaartagentschap CMS.

De terugkeermodule van het ruimteschip landde om 13.49 uur lokale tijd (7.49 uur in België) in een voorafbepaalde landingszone in het noorden van het land, meldt CMS. Het belangrijkste doel van het nieuwe ruimteschip is om astronauten naar het toekomstige ruimtestation te brengen en bemande vluchten naar de maan mogelijk te maken.

Het ruimteschip werd dinsdag gelanceerd met de Lange Mars 5B-raket, de krachtigste die China ooit heeft gebruikt. Na deze geslaagde missie kan China starten met de bouw van een groot ruimtestation. De raket zal het mogelijk maken om de elementen te versturen van het toekomstige station, ‘Tiangong’ of Hemelpaleis. De bouw zou dit jaar moeten starten en in 2022 klaar zijn.

China investeert miljarden euro’s in zijn ruimtevaartprogramma. Het plaatst regelmatig satellieten in een baan om de aarde, voor zichzelf maar ook voor andere landen. Begin 2019 was China het eerste land dat een sonde kon laten landen op de verborgen zijde van de maan. In 2020 zou het een sonde naar Mars lanceren.

China zet succesvolle stap richting eigen ruimtestation
Zo moet het ruimtestation ‘Tiangong’ er uit gaan zien. Foto: rr
Door jvh
AANGERADEN