UCI denkt eraan WK wielrennen naar het Midden-Oosten te verplaatsen

Het vorige WK in de woestijn - dat van 2016 in Qatar - werd gewonnen door Peter Sagan. Foto: Photo News

Krijgen we opnieuw een WK in de woestijn? De UCI overweegt het. Als de wereldkampioenschappen zoals gepland niet in het Zwitserse Aigle-Martigny kunnen doorgaan, is uitwijken naar het Midden-Oosten een optie. De datum zou dan verplaatst worden van september naar een later moment, mogelijk november.

Het wereldkampioenschap wordt normaal van 20 tot 27 september in Aigle-Martigny gehouden, maar de organisator wil zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is. Een mogelijkheid is dat het WK alsnog verhuist van datum en van plaats, want de Internationale Wielerunie (UCI) wil net als de grote organisatoren ASO, RCS, Flanders Classics haar jaarlijks feest redden. Tegen ten laatste eind juni wil de WK-organisatie een duidelijk beeld hebben over de situatie. Dat er in Zwitserland al minstens tot eind augustus geen evenementen met meer dan duizend mensen zijn toegelaten, maakt de discussie er niet makkelijker op.

UCI denkt eraan WK wielrennen naar het Midden-Oosten te verplaatsen
UCI-voorzitter David Lappartient heeft al aardig moeten puzzelen de laatste weken. Foto: Photo News

Een paar opties

Daarom kijkt men naar alternatieven. Het WK een jaar opschuiven - terwijl in 2021 Vlaanderen als organisator aan de beurt is - kan niet, maar een alternatieve locatie en datum is misschien wel een optie. In die optiek wordt er dan ook gekeken naar landen van het Midden-Oosten zoals de Verenigde Arabische Emiraten of Oman als uitwijkmogelijkheid. Volgens de Spaanse krant Marca wordt ook aan Qatar gedacht, maar het emiraat haalde zich heel wat kritiek op de hals toen het als WK-organisator in 2016 geen kat naar het parcours wist te lokken. Ook was het er destijds in midden oktober nog veel te warm om te koersen.

Richting november?

Gaat Aigle-Martigny niet door - wat nu nog niet duidelijk is - dan wordt eerder in de richting van november gedacht. Nu loopt het goedgekeurde seizoen tot 8 november. Dat is de slotdag van de Vuelta.

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN