Wielerkalender alweer op de schop: WK naar Midden-Oosten, nieuwe datum voor de Giro?

Foto: PRESSE SPORTS

De nieuwe wielerkalender is nog maar net gelanceerd of er dreigt al een nieuwe aanpassing. Omdat de Zwitserse overheid evenementen van slechts maximaal 5.000 toeschouwers zal toelaten, verkeert het WK in Martigny (20 – 27 september) in steeds nauwere schoentjes.

LEES OOK (N+).Patrick Lefevere: “Opnieuw kunnen koersen is op dit moment veel belangrijker dan alle mogelijke tegenargumenten”

De UCI neemt alvast de vlucht vooruit en schermt met een alternatief in het Midden-Oosten. Zowel Oman, de Verenigde Arabische Emiraten als Qatar is kandidaat. Bijzonder, aangezien Qatar zich na het WK van 2016 terugtrok uit de wielersport. Het wereldkampioenschap in de zandbak spijsde dan wel de kas van de UCI, maar werd op weinig enthousiasme onthaald in de wielerwereld. Zeker de hitte van 40 graden was een doorn in het oog. Daar zou de UCI een mouw aan willen passen door nu pas in november naar de woestijn te trekken.

Nog bijzonder aan deze piste is dat het huidige WK-parcours meer dan 5.000 hoogtemeters telt, wat in het Midden-Oosten geen evidentie wordt. Als deze alternatieve piste doorgaat, krijgen we dus een ander deelnemersveld. Een keuze voor de oliedollars van het Midden-Oosten zou voor de UCI een financiële opsteker betekenen na het mislopen van de inkomsten van de Olympische Spelen in Tokio, maar het weigert voorlopig het achterste van de tong te laten zien. “We gaan er alles aan doen om het WK in Martigny-Aigle te laten doorgaan”, aldus Peter Van den Abeele, hoofd van het Sports Department van de UCI.

Volgens onze bronnen krijgt ook het EK een nieuwe invulling. Normaliter zou het EK van 9 tot en met 13 september doorgaan in Trente, maar de Italiaanse organisatie vroeg uitstel naar 2021. Vanuit Frankrijk zou nu echter een helpende hand worden uitgestoken om het EK dit jaar te organiseren in het weekend van 22 en 23 augustus. Waar precies in Frankrijk is nog niet bekend. Bretagne is een mogelijkheid. In datzelfde weekend staat in die regio de GP Plouay gepland, wat er op kan wijzen dat die eendagskoers zal plaatsruimen. De profs, die meestal niet warmlopen voor een EK, zouden meteen na afloop kunnen doorreizen naar Nice voor Le Grand Départ van de Tour.

Mochten beide wijzigingen worden bekrachtigd, krijgen we volgens de Spaans krant Marca nog nieuwe verschuivingen in de kalender. Parijs-Roubaix zou verhuizen van 25 oktober naar 27 september. De Giro zou dan weer een week vroeger kunnen starten, waardoor die niet langer overlapt met de Vuelta.

Door gvdl, bvc, hc
AANGERADEN