Brexitgesprekken gaan maandag derde ronde in

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

De Britse en Europese onderhandelaars hernemen maandag de gesprekken over de toekomstige relaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De eerste twee sessies hebben bitter weinig opgeleverd.

Eind dit jaar verdwijnen de Britten definitief uit de Europese Unie. Over de toekomstige relaties met de Europese Unie staat echter nog maar weinig vast. De onderhandelaars proberen in onderhandelingsrondes van telkens één week onder meer de details van een nieuw vrijhandelsverdrag uit te werken, maar dat liep tot nog toe niet van een leien dakje.

Het trage ritme noopte Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier tot een spreekwoordelijke schop in de kont aan het adres van zijn Britse tegenhanger David Frost. De Britten “vertragen het onderhandelingsritme over heel belangrijke zaken”, kloeg hij, terwijl een verlenging van de overgangsperiode aan de overkant van het Kanaal nog steeds carrément uitgesloten is. “De klok tikt, meer dan ooit”, waarschuwde Barnier. Als Londen en Brussel voor het einde van dit jaar geen akkoord vinden, komt er alsnog een harde brexit.

Videoconferentie

Maandagmiddag om 13 uur begint een nieuwe onderhandelingsronde, noodgedwongen via videoconferentie, wegens het coronavirus. “We moeten nu op een constructieve manier vooruitgaan”, liet een woordvoerder van Downing Street vrijdag alvast optekenen. “Het Verenigd Koninkrijk blijft vastberaden om een vrijhandelsakkoord te sluiten, zoals de EU dat al met verschillende andere landen heeft gedaan.” Volgens een diplomatieke bron heeft Barnier de lidstaten deze week echter al gebrieft dat de Britse regering alleen bereid is om vooruitgang te boeken “in de domeinen waar ze belangen heeft, zoals vervoer en de handel in goederen en diensten”, maar niet op de zaken die van belang zijn voor de EU, zoals de visserij of de bepalingen die een gelijk speelveld voor Britse en Europese bedrijven moeten garanderen.

Het Verenigd Koninkrijk stapte op 31 januari officieel uit de Europese Unie maar blijft voorlopig wel alle EU-regels volgen tot het einde van de overgangsperiode. Volgende maand moeten de onderhandelaars beslissen of ze die fase willen verlengen, maar Londen hield die deur tot nog toe potdicht, ook nu het coronavirus de onderhandelingskalender in de war stuurt.

AANGERADEN