Europadag gevierd met opmerkelijk filmpje, met ook hoofdrol voor Charles Michel en Sophie Wilmès

De 27 EU-leiders roepen in een nooit geziene gezamenlijke videoboodschap op tot solidariteit om “sterker” uit de coronacrisis te geraken. De boodschap werd vandaag, Europadag, op Twitter geplaatst, exact 70 jaar nadat de eerste aanzet werd gegeven voor de huidige Europese Unie.

De video, net geen zes minuten lang, begint met een gekakel van jewelste. Een duidelijke knipoog naar de critici die Europa een “praatbarak” noemen. Daarna neemt oud-premier Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, als eerste het woord. Hij somt op wat Europa betekent: vrijheid, tolerantie, diversiteit... maar ook solidariteit en eenheid. Ook premier Sophie Wilmès neemt het woord, in het Nederlands, en eindigt haar tussenkomst met de Belgische wapenspreuk – “Eendracht maakt macht” – in de drie landstalen.

Een na een passeren alle leiders de revue. “Ons doel is dat Europa sterker uit de coronacrisis komt”, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Haar land neemt vanaf juli het voorzitterschap van de EU waar. Volgens de Franse president Emmanuel Macron moeten we “durven, heruitvinden, ons verenigen, over de toekomst nadenken en handelen. Het is die Europese spirit die we vandaag eens te meer nodig hebben.”

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemt Europa haar thuis: “Voor mijn ouders was het vrede, voor mijn generatie is het vrijheid en recht, voor mijn kinderen betekent Europa toekomst en een open geest”.

Op Europadag, 9 mei,viert Europa de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog ondenkbaar zou worden. Hij wilde een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die EGKS een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet van de huidige Europese Unie.

Door krs
AANGERADEN