22 miljoen filters besteld door minister van Justitie Koen Geens niet compatibel met mondmaskers van Defensie, maar “was nooit de bedoeling”

© Photo News

De 22 miljoen filters die federaal minister van Justitie Koen Geens besteld heeft, zijn niet compatibel met de 18 miljoen mondmaskers die minister van Defensie Philippe Goffin besteld heeft. Dat meldt de Franstalige nieuwssite RTL Info zondag.

De maskers van Defensie moeten ten laatste op 24 mei geleverd worden in de kazerne van Peutie. De bestelling werd geplaatst bij het Gentse Tweeds & Cottons en Avrox, uit het Groothertogdom Luxemburg. “De door Koen Geens bestelde filters zijn niet bestemd om de mondmaskers die door Defensie besteld werden te vervolledigen”, aldus de minister van Defensie en Buitenlandse Zaken. “Die maskers hebben geen filter nodig.”

“Deze filters dienen voor de maskers die de bevolking maakt”, zegt Goffin nog. “Men moet het ene goed van het andere onderscheiden. De door Defensie bestelde maskers zijn autonoom. We hebben nooit de wil gehad om elke burger een masker te bezorgen dat compatibel is met de twee filters die ook uitgedeeld worden.”

Eind april kondigde Geens aan dat de federale regering bij twee grote Belgische textielproducenten een bestelling heeft geplaatst voor 22 miljoen filters. Toen klonk het dat elke Belg tussen 4 mei en 20 mei twee van die filters zou krijgen, en dat die geïntegreerd kunnen worden in een mondmasker. Ze kunnen ook gewassen en hergebruikt worden.

LEES OOK

Nu in het nieuws