Geweld laait opnieuw op in Brugse Poort: twee vechtpartijen in één uur, vier mensen opgepakt

Foto: DVH

Gent -

Zondagavond werd de Brugse Poort in Gent andermaal opgeschrikt door geweld. In nauwelijks één uur tijd gebeurden twee vechtpartijen, een in een nachtwinkel en een op straat. Daarbij werden vier personen opgepakt en raakte één gewond. “We zitten er kort op”, aldus burgemeester De Clercq. “De rotte appels moeten eruit.”

Omstreeks 18 uur op zondag moest de politie uitrukken voor een vechtpartij in een nachtwinkel op de ­Bevrijdingslaan. “Drie mannen werden opgepakt en meegenomen voor verhoor”, aldus de politie. Er vielen geen gewonden. Volgens sociale media ging het om een vechtpartij tussen twee Tunesische drugsdealers en twee Marok­kanen.

Nauwelijks een uur na de eerste vechtpartij vond een nieuw incident plaats, deze keer op het Emilius Seghers­plein, in het hart van de wijk. “Voor de Sint-Jan Baptistkerk is een man oppervlakkig gewond geraakt”, aldus de politie. “Daar werd één persoon opgepakt.” Volgens een man die vlakbij woont, was bij die vechtpartij een grote groep mensen betrokken.

Kapers op de kust

Een wijkbewoner zegt ons dat Marokkaanse drugsdealers het Emilius Seghersplein controleren en er sinds de lockdown kapers op de kust zijn die proberen het drugsterritorium over te nemen.

“We klagen al lang over naalden in het Luizengevecht (parkje vlakbij, nvdr.), gasten die met een overdosis op het plein liggen mensen die verkeerd geparkeerd staan en met draaiende motor door het raam drugs dealen. Soms liggen de drugs gewoon op de vensterbank. Wie in de buurt komt, wordt weggejaagd. Waarom zet de politie daar niet iedere avond een combi?”

Gespannen sfeer

De politie kwam zondagavond massaal ter plaatse en de sfeer op straat bleef een hele tijd erg gespannen. Na het vallen van de avond keerde de rust terug. Veel moslims trokken zich dan binnen terug om de eerste maaltijd van de dag te nemen tijdens deze ramadan.

“We zitten er kort op”, aldus burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD), zondagavond in een reactie. “De politie was snel en massaal aanwezig. We hebben kordaat opgetreden, er zijn verschillende verdachten opgepakt. De rotte appels moeten eruit.”

Gedoogbeleid?

In een interview met De Gentenaar afgelopen weekend (voor de nieuwe incidenten van zondagavond) erkende burgemeester De Clercq dat de aanpak van de Stad de voorbije jaren niet altijd effectief geweest is. “Het moet anders. Er ligt veel werk op de plank.”

De burgemeester benadrukt dat er “absoluut geen gedoogbeleid is in de Brugse Poort”. “De politie heeft de wijk als prioriteit naar voren geschoven. Er wordt effectief een lik-op-stukbeleid gevoerd. Vorig jaar werden er 275 processen-verbaal uitgeschreven voor drugs. Er zijn 24 keer snelheidscontroles gedaan en 2.526 overtredingen vastgesteld.”

MEER “Een knip of geen knip? Dat houdt een drugsdealer niet tegen”

Door Geert Neyt
AANGERADEN
Meest recent