Mondmaskers dragen verplicht in handelskernen van drie Brusselse gemeenten

Bron © BELGA

Archiefbeeld. Foto: ISOPIX

Brussel / Sint-Pieters-Woluwe / Sint-Lambrechts-Woluwe / Etterbeek -

In de Brusselse gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe is het voor de inwoners en bezoekers verplicht om mondmaskers te dragen in drukke handelskernen. Beide gemeenten volgen daarmee het voorbeeld van Etterbeek, waar vorige week al beslist werd om in drukke winkelstraten verplicht een mondmasker of sjaal die neus en mond bedekt, gedragen moet worden.

Het politiebesluit dat mondmaskers vanaf maandag 11 mei verplicht in de drukke handelsaders in Sint-Pieters-Woluwe werd maandagochtend goedgekeurd. Het geldt voor de wijken Stokkel en Sinte-Aleidis. Burgemeester Benoit Cerexhe (cdH) gelooft dat het te moeilijk is om de sociale afstand te respecteren in deze handelskernen.

“Het doel is om de klanten te verzekeren dat het op hygiënisch vlak veilig is om te winkelen en om ervoor te zorgen dat het risico op de verspreiding van COVID-19 beperkt is”, stelt Cerexhe.

In de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe zal het politiebesluit waarschijnlijk vanaf dinsdag 12 mei van kracht zijn. De invulling verschilt daar wel enigszins. Het verplicht dragen van een mondmasker of sjaaltje richt zich op de grotere winkels van 100 m2 en meer, waar er wel meerdere van zijn in het Woluwe Shopping Center.

“Het is in die winkels dat een probleem kan ontstaan voor het niet naleven van de sociale afstand. De uitbaters kunnen er niet op elk moment toezien dat iedereen voldoende afstand houdt”, verklaart burgemeester Olivier Maingain (DéfI).

De gemeente Etterbeek nam op 2 mei al de beslissing om een mondmasker te verplichten rond scholen en in drukke winkelstraten. De maatregel richt zich daar op belangrijke ‘winkeladers’ en drukke straten in de Jachtwijk, de Wijk Tongeren, de Jourdanwijk, de Eskadronwijk en de wijk Pervijze.

Door blg
AANGERADEN